A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Avalanches: Because I’m Me – videoklip Michael Jackson-referenciákkal

2016. október 27., 8:43

Az Avalanches ausztrál DJ-producer kollektívának már a 2000-es debütalbumához is briliáns klipek készültek (Since I Left You, Frontier Pschychiatrist), így nem meglepő, hogy a 16 évvel később érkezett a Wildflower című második nagylemezhez is gondosan igazítottak videókat: a Danny Brown és MF Doom rapbetétjeivel spékelt Frankie Sinatra című visszatérő szám bolond New Orleans-i kisfilmje után a Subways szürrealista animációja már a New York-i metróban játszódott – és ez maradt a helyszín az album nyitódalának, a Because I’m Me-nek az élőszereplős klipjében is.

Míg a Subways egy 1980-ból – Chandra Oppenheim 12 éves kori Transportation EP-jéről – való énektémára épült, addig a Because I’m Me-ben sokkal régebbi hangmintákat hallunk: a Honey Cone amerikai soul-funk-R&B csajtrió Want Ads című 1971-es slágeréből és az 1959-es Street And Gangland Rhythms (Beats And Improvisations By Six Boys In Trouble) válogatásról, ahol tizenéves New York-i utcagyerekek és bandatagok verselik és éneklik meg életüket. A New York-i metróállomáson játszódó videóban is egy afrofrizurás kissrác a főszereplő, akin keresztül a kölyök Michael Jackson és az ő tánckoreográfiás földalatti-bandaklipje (Bad) egyaránt megidéződik – a dal vendégrappere, a Camp Lo bronxi hiphopduóból való Sonny Cheeba (polgári nevén: Salahadeen Wilds) pedig személyesen is szerepel egy padon ülve. A videót Greg Brunkalla rendezte, aki már 2012-ben is forgatott egy New York-i gyerekklipet, Danny Brown Grown Up című számára.

a Because I’m Me élőben az Avalanches egyik nyári fesztiválfellépésén – itt 12:35-től:

.
a hangminták származási helye: az 1969–1973 közt működő Honey Cone lánytrió Want Ads című listavezető slágere 1971-ből. . .

. . . és a Why Can’t I Get It Too dal az 1959-es Street And Gangland Rhythms (Beats And Improvisations By Six Boys In Trouble) válogatásról:

.
Greg Brunkalla rendező New Yorkban forgatott 2012-es Grown Up klipje a rapper Danny Brown gyermeki énjével:

Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51
Róisín Murphy: The Universe – újabb dal a Hit Parade album és a veszprémi koncert elé
máj. 17., 12:34
King Gizzard & The Lizard Wizard: Gila Monster – klip az új PetroDragonic Apocalypse albumról
máj. 16., 16:02