A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Avalanches: Frankie Sinatra – visszatérő klipdal Danny Brown és MF Doom közreműködésével

2016. június 2., 6:12

Három hét leforgása alatt három szenzációs visszatérő felvétel olyan előadóktól, akik a múlt évezredben adtak ki utoljára friss szerzeményeket: a 21 év után elkészült új Stone Roses-kislemez és a 16 év után érkezett új Boss Hog-dal után az Avalanches is visszatért új zenével! Az ausztrál elektronikus kollektíva még az ezredfordulón futott be hangminták ezreiből összeillesztett 2000-es Since I Left You című debütáló albumával (és annak két csodaklipjével: a címadó dal túlvilági táncos bányászmeséjével és a Frontier Pschychiatrist kollázskompozíciójának őrült színpadi interpretációjával), ám azóta csak mixtape-ekkel, remixekkel és egyéb átdolgozásokkal jelentkezett. Egész mostanáig.

avalanches-ff

Az utolsó élő fellépésével 2007-ben, utolsó hivatalos DJ-szettjével 2011-ben előálló Avalanches (melyben a multiinstrumentalista-producer Robbie Chater mellett csak a fenti fekete-fehér kép bal szélén látható Tony Di Blasi billentyűs maradt mindvégig fix tag) áprilisban megújította közösségi oldalait, bejelentett nyárra pár fesztiválfellépést, majd május 23-án közzétett egy Since They Left UsWhat Ever Happened To The Avalanches? című videoelőzetest olyan közreműködőkkel, mint Father John Misty, Ariel Pink, a Royal Trux énekesnője vagy a detroiti rapper Danny Brown (aki 2012 elején állítólag két dalt is rögzített az ausztrálokkal). Szemfüles rajongók a zenefelismerő Shazam app segítségével beazonosították, hogy a videóban 1:20-nál egy új felvételnek, a BRAINZ néven (az Avalanches egyik fedőnevén) jegyzett The Wozard Of Iznek egy részlete is hallható:

avalanches-box

Pár nappal később néhány városban plakátok is feltűntek a kisfilm címével, és az aljukon olvasható telefonszámokat felhívva a rajongók május 27-én már belehallgathattak egy másik – a Shazam által Subways címen azonosított – új Avalanches-szám egy részletébe is . . .

. . .ami az angol poprock énekes Graham Bonnet 1978-as slágerének, a Bee Gees-tagok által írt Warm Ride-nak a hangmintájára épült:

Június 1-jén aztán az Apple-féle Beats 1 webrádió sztárműsorvezetője, Zane Lowe bejelentette, hogy az éjszakai műsorában (magyar idő szerint reggel 6-kor) Robbie Chaterrel és Tony Di Blasival hallhatunk interjút, de az ausztrál Triple J rádióban már pár perccel korábban bemutatták az Avalanches visszatérő felvételét – és ez nem a Subways vagy The Wizord Of Iz, hanem a Frankie Sinatra címet viseli, és nemcsak, hogy Danny Brown szerepel benne, de a vasálarcos rapper MF Doom is:

a szerzők listájából kiderül, hogy Chater és Di Blasi egy Rodgers & Hammersteinmusical hangminta mellett a néhai calypso énekes Wilmoth Houdini (1895–1977) egy negyvenes évek végi dalának, a Frank Sinatrát megéneklő Bobby Sox Idolnak a motívumait is felhasználták benne:

avalanches-franksinatra3

FRISSÍTÉS: a dalpremier után negyedórával bejelentették a második Avalanches-albumot is, mely július 8-án jelenik meg Wildflower címmel, Danny Brown és Doom mellett Father John Misty, a Royal Trux-énekesnő Jennifer Herrema, a Mercury Rev-frontember Jonathan Donahue, Toro Y Moi, Biz Markie és a hegedűs Warren Ellis (Nick Cave And The Bad Seeds) közreműködésével, az alábbi borítóval és számlistával!

The Avalanches: Wildflower (2016)

01 The Leaves Were Falling
02 Because I’m Me
03 Frankie Sinatra
04 Subways
05 Going Home
06 If I Was A Folkstar
07 Colours
08 Zap!
09 The Noisy Eater
10 Wildflower
11 Harmony
12 Live A Lifetime Love
13 Park Music
14 Livin’ Underwater (Is Somethin’ Wild)
15 The Wozard Of Iz
16 Over the Turnstiles
17 Sunshine
18 Light Up
19 Kaleidoscopic Lovers
20 Stepkids
21 Saturday Night Inside Out
22 Frankie Sinatra (Extended Mix)

avalanches-wildflower2

.
FRISSÍTÉS 2: egy órával a dalpremier után a videoklip is megjött a francia Fleur & Manu páros (M83, Gesaffelstein, Lykke Li) rendezésében!

.
emlékeztetőül itt van pár régi Avalanches-klip:

a 2001-es MTV Europe Music Awards gáláján a legjobb videó díját elnyerő Since I Left You bányásztánca a Blue Source (Rob Leggatt és Leigh Marling) rendezésében:

a Frontier Pschychiatrist monumentális 2001-es videója a Kuntz & Macquire párostól. . .

. . .és a dal kevésbé ismert 2000-es eredeti első klipverziója Geoff McFetridge rendezőtől:

.
a Hunters & Collectors ausztrál rockzenekar Stalking To A Stranger című számából az Avalanches által készített Planets Collide Remix, mely a Crucible – The Songs Of Hunters & Collectors című tribute albumra készült 2013-ban:

egy szintén 2013-as Avalanches-adaptáció, a Get Happy! című 1930-as varieté sztenderd átirata, melyet a King Kong című ausztrál musical betétdalaként készítettek el:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39