A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Charlatans: Modern Nature – új album a dobos halála után

2015. január 21., 23:34

A Charlatans a modern brit pop-rock legnagyobb túlélője. Az első kislemezét pont 25 éve megjelentető zenekar eredeti felállásából már két tag is elhunyt és számos más csapás is sújtotta őket, de már a sokadik zenei színtéren képesek talpon maradni és a frontember Tim Burgess még mindig kölyökképű. Jövő héten jelenik meg a 12. albumuk, de itt már most meghallgatható.

A szintén megjelenés előtt hallható Gaz Coombes-szólólemez kapcsán pár napja szóba került, hogy az 1993 és 2010 közt működő Supergrass volt a britpop mezőny leghosszabb ideig folyamatosan fennmaradó zenekara – hát a Charlatans még korábban kezdte és máig sem hagyta abba! Tim Burgessék már a manchesteri központú rave/baggy színtéren is sztárok lettek (afféle Stone Roses-kistestvérként a 1990-es The Only One I Know szuperslágernek köszönhetően), később a britpophoz is jól tudtak idomulni (afféle Oasis-előképként az 1994-es Can’t Get Out Of Bed kislemezzel), többször dolgoztak a Chemical Brothersszel (az 1996-os One To Another máig az egyik legjobb daluk), jól állt nekik a soul, a funk és a retrósabb rock is (2007-ben a Rolling Stones is elhozta őket Budapestre előzenekarnak), és még ma is lelkesen nyomják, jó dalokkal!

charlatans-94

Pedig folyamatos megpróbáltatásokban volt részük: az alapító gitárosuk hamar kilépett, a basszista depresszióval került kórházba, az orgonista Rob Collins fegyveres rablásban való bűnrészességért börtönbe – majd 1996-ban egy autóbaleset következtében a sírba. A helyére érkező új billentyűsük rákos lett (ő szerencsére felgyógyult), a könyvelőjük sikkasztása a tönk szélére sodorta őket, és mikor 2007 őszén bejelentették forradalmi ötletüket, hogy követező albumukat ingyen fogják letölthetővé tenni, senki sem figyelt rájuk, mert ugyanaznap (pár órával később!) mindent árnyékba borított a Radiohead-meglepetésalbum „fizess érte amennyit akarsz!” akciójának szenzációja. A legutóbbi tragédiájuk Jon Brookes dobos révén érte őket, akinél egy 2010-es koncerten történt ájulás után agydaganatot diagnosztizáltak, s bár felgyógyulni látszott, 2013 augusztusában végül mégis elhunyt (a fenti fekete-fehér képen balról a másodikként – a másik halott tag, a bal szélen álló Rob Collins mellett – látható). Burgessék 2014-ben egy pozitív hangvételű lemez felvételével szerettek volna tisztelegni Brookes emléke előtt, és ez maximálisan sikerült is nekik: az előző albumot négy és fél évvel követő Modern Nature – melyre az elmúlt időszakban besegítő alkalmi dobosaik (a Verve-ből ismert Peter Salisbury , a Joy Division/New Order-veterán Stephen Morris és a Factory Floor-tag Gabriel Gurnsey) az elhunyt zenész hangszerein játszották fel a ritmusalapokat – egy nyári hangulatú, felemelő, reménytől duzzadó anyag, amint az itt már a megjelenés előtt hallható:

1. Talking In Tones
2. So Oh
3. Come Home Baby
4. Keep Enough
5. In The Tall Grass
6. Emilie
7. Let The Good Times Be Never Ending
8. I Need You To Know
9. Lean In
10. Trouble Understanding
11. Lot To Say

.
a Come Home Baby élő előadása egy templomban, Tim Burgess rövid bevezetője után 1:20-tól:

a Come Home Baby friss klipje és So Oh tavalyi tengerparti videója:

.
néhány híres Charlatans-dal az elmúlt 25 évből:

The Only One I Know (1990)

Weirdo (1992)

Can’t Get Out Of Bed (1994)

One To Another (1996)

Love Is The Key (2001)

.
ráadásként egy 2008-ban Tim Burgess-szel készült karrieráttekintő Charlatans-interjú magyar nyelven itt olvasható!

charlatans15-1

http://www.thecharlatans.net

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39