A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Dandy Warhols: Be Alright – 360º interaktív videoklip Jessica Paré szereplésével

2018. november 15., 11:30

A Chemical Brothers új kislemezének robotklipjével (Free Yourself) és David Lynch 25 év után kiadott Thought Gang-albumának 13 perces hangyás kisfilmjével (Ant Head) egy időben a Dandy Warhols rockerei egy 360º interaktív videóval jelentették be negyedszázados jubileumukhoz igazított új nagylemezüket és turnéjukat: az egysnittes klipet a többek közt a Mad Men sorozatból ismert Jessica Paré francia-kanadai színésznővel forgatták a nagykiadós sikerkorszakuk jövedelmeiből vásárolt Odditorium nevű portlandi főhadiszállásukon.

A dalszerző-gitáros-énekes Courtney Taylor-Taylor, a csörgős-basszista-billentyűscsaj Zia McCabe, a szólógitáros Peter Holmström és a göndör dobos-vokalista Brent DeBoer a 2016-os legutóbbi Distortland albumuk és a 2017-es Thick Girls Knock Me Out (Richard Starkey) kislemezük után most idén ősszel a Forever és Be Alright című számokkal vezetik fel a saját Beat The World lemezcégüknél 2019. január 25-én Why You So Crazy címmel megjelenő jubileumi anyagukat, mely Zia elmondása szerint eklektikusságában izgalmasabb az előző három stúdióalbumuknál, Courtney pedig az dalok érzelmi tisztaságát és világosságát hangsúlyozza a világon mostanában látványosan elhatalmasodó őrülettel szemben. A frontember a Forever klipjének szimbolizmusát a görög mitológiára építette (a labirintus-alvilág bejáratát őrző orrkarikás Minotaurusszal, a zeneipart szimbolizáló Kerberosz sokfejű kutyafigurájával és a kísértetzenekar vérrel aláírt szerződésénél segédkező nyakkendős hermafrodita angyallal), a Be Alright 360 fokban forgatható interaktív videóját pedig már saját maga rendezte az Odditorium komplex belső terében.

Az oddity és auditorium szavakból képzett Odditorium név a Dandy Warhols próba- és előadóteremként, stúdióként és társművészeti alkotóműhelyként funkcionáló raktárépületét fedi, melyet a zenekarnévadó Andy Warhol hajdani Factory műtermének mintájára alakítottak ki legnagyobb sikereik idején, 2001-2002 tájban (majd az utolsó nagykiadós albumuknak, a 2005-ös Odditorium Or Warlords Of Marsnak a címében is megörökítették), és azóta is alakítgatják – a frontember például 2016-ban egy borozót is nyitott benne The Old Portland néven.

Ezt a bohém multifunkcionális komplexumot mutatja egyetlen hosszú snittben a Be Alright című psych-pop dal klipje, melynek idegenvezetője az egyik leggyönyörűbb kanadai színésznő, az ezredfordulón a Stardom és Lost And Delirious (Elátkozott szerelem) című filmek főszerepében feltűnt, de a nemzetközi nagyközönség számára leginkább a Hot Tub Time Machine (Vissza a jelenbe) vígjátékban és a Mad MenReklámőrültek sorozatban alakított szerepei révén ismert 37 éves Jessica Paré.

FRISSÍTÉS: a videóból egy hónappal később egy hagyományos verziót is közzétettek!

.
a Forever című másik kislemezdal, egy „gótikus zongoraalapú rumba” október végéről, Arnold Pander rendező klipjével:

.
az új album borítója és számlistája:

The Dandy Warhols: Why You So Crazy (2019)

1. Fred N Ginger
2. Terraform
3. Highlife
4. Be Alright
5. Thee Elegant Bum
6. Sins Are Forgiven
7. Next Thing I Know
8. Small Town Girls
9. To The Church
10. Motor City Steel
11. Forever
12. Ondine

.
a Dandy Warhols legutóbbi kiadványai, a 2017-ben felvett Live From Cowboy Christmas és Live Sonic Disruption koncertalbumok:

.
Jessica Paré a Mad MenReklámőrültek sorozat egy 2012-es epizódjában a Zou Bisou Bisou című 1960-as sláger előadásával. . .

. . .és a Jesus And Mary Chain vendégénekesnőjeként 2012-ben és 2015-ben a Sometimes Always és Just Like Honey című dalokkal:

.
egy 2005-ös Dandy Warhols-interjú magyar nyelven itt olvasható:
http://est.hu/cikk/36296/az_ezt_kapd_ki_nem_a_zenerol_szol_-_the_dandy_warhols

James: All The Colours Of You – a manchesteri zenekar új albumának címadó dala
márc. 2., 13:56
The Psychedelic Furs: Wrong Train – klip a három évtized után megjelent új albumhoz
márc. 1., 18:35
Villö Acetone: Kickback – videoklip + Acetone Klán-koncertközvetítés
febr. 28., 23:59
Son Lux: A Different Kind Of Love – a részben Budapesten készült Tomorrows trilógia záró lemezéről
febr. 27., 21:00