A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Dø: Miracles – 12 perces rövidfilm a finn-francia popduó új albumához

2015. október 15., 16:31

A tegnapi új MØ-dal után jöjjön a Dø, pontosabban The Dø, amit az angol The The és magyar Pa-dö-dö együttesnevekkel ellentétben ó-val kell ejteni, és nem ö hanggal, ahogy a skandináv betű sugallná: a finn Olivia Merilahti énekesnő és a francia zenész-producer Dan Levy a szolmizációs hangról nevezték el indie pop duójukat. Az Amerikában is sikerrel szereplő együttes a Pitchfork oldalán mutatta be Miracle című 12 perces kisfilmjét, melybe a 2014 legjobb lemezei közt ünnepelt – Franciaországban az év rockalbumának választott – Shake Shook Shaken hét dala is bekerült.

Az 1982-ben Párizsban született, de klasszikus zenei tanulmányait Hensinkiben végző Olivia Bouyssou Merilahti épp egy film (a Farkasok birodalma című 2005-ös krimi) zenéjén dolgozva jött össze a szintén multiinstrumentalista-zeneszerző Dan Levyvel, és a későbbiekben is több filmes és színházi produkcióhoz komponáltak aláfestő zenét, miközben 2007-től popduóként is elkezdtek fellépni. Folkos beütésű, barkácshangzású, de roppant fülbemászó dalokra épülő 2008-as A Mouthful albumuk listavezetőként debütált hazájukban (angolul éneklő francia zenekarnak korábban ilyen még nem sikerült), majd idővel amerikai kiadást és turnét is kapott, ahogy aztán a jóval profibb megszólalású 2011-es Both Ways Open Jawsnak és a már inkább elektropop forduló 2014-es Shake Shook Shakennek is voltak tengerentúli lemezbemutató koncertjei (legutóbb idén nyáron turnéztak ott). Amerikai ismertségüket tovább növelte, hogy Dust It Off című számuk Mike Cahill tavalyi Sundance-díjnyertes fantasztikus filmjének, a Michael Pitt és Brit Marling szereplésével készült I Originsnek a fő betétdala lett.

thedo-shake

Szintén Amerikában, konkrétan Montanában, többek között egy indián rezervátumban forgatták ezt bájos kisfilmet is, melyben egy fiú és egy lány kalandjait követhetjük gyerekként és fiatal párként. Bár a Miracles sztoriját jegyző rendező, a Los Angelesben élő francia reklámfilmes Reynald Gresset korábban nem ismerte közelebbről a duót, Olivia és Dan – akik szakításuk óta is gond nélkül tudnak együtt zenélni tovább – maguk is meglepődtek, mennyire magukra ismertek a történet néhány elemében. A Victoires de la musique („a francia Grammy”) februári gáláján – elektrós fordulata ellenére is – „az év rockalbuma” díjat elnyerő Shake Shook Shaken dalai közül hét szám is bekerült a kisfilmbe, de a legslágeresebb Keep Your Lips Sealed kislemezdal (mely furamód egy év alatt sem kapott videoklipet) sajnos nem hallható köztük.

00:20 – Omen
01:27 – Miracles (Back In Time)
03:24 – Trustful Hands
04:54 – Despair, Hangover & Ecstasy
06:47 – Lick My Wounds
08:42 – Sparks
10:02 – Anita No !

az album első kislemezdala, a Keep Your Lips Sealed stúdióverzióban és élőben egy Deezer Session-videón:

a Despair, Hangover & Ecstasy című szám tavaly októberi videoklipje és élő előadása a Victoires de la Musique februári gáláján:

.
az I Origins (A szem tükrében) című tavalyi amerikai sci-fi fő betétdalának választott The Dø-szám, a 2010-es Dust It Off EP címadó szerzeménye stúdióverzióban és élőben egy pincében:

.
a duó első kislemezdala, az On My Shoulders 2007-ből:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39