A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Good, The Bad & The Queen: Merrie Land – teljes album a bábmaszkos Damon Albarn videóival

2018. november 18., 16:11

A Blur-vezér Damon Albarn a Gorillaz nyári The Now Now lemeze mellé most ősszel kiadott egy új albumot The Good, The Bad & The Queen nevű zenekara élén is: a Clash-basszusgitáros Paul Simononnal, a Verve-exgitáros Simon Tonggal és a nigériai dobosveterán Tony Allennel közös szupergruppjának 11 év után elkészült Merrie Land című visszatérő anyaga november 16-án jelent meg. A címadó nyitódal és a Gun To The Head című második szám után most már az összes dalhoz kaptunk videót a hasbeszélőbábnak maszkírozott frontember szereplésével.

Damon Albarn a Brexit szavazás után saját országában, Angliában tett zarándokútja nyomán írta meg ezt az albumot (mely persze az angolok Skóciával és Walesszel való kapcsolatára is utal, a Lady Boston című számban például egy walesi kórus, a Côr y Penrhyn Choir közreműködésével), és illusztris zenésztársaival sokféle stílust ötvöz rajta a dubtól a melankolikusabb Blur-témákon és Dr Dee című középkori folk-operájának hangulatain át a vásártérre vagy búcsúba való régimódi karneváli muzsikák szomorkás mai verziójáig – ha Banksy nem 2015-ben, hanem most csinálta volna meg Dismaland anti-vidámparkját, oda kiválóan illene.

A régi világból való figura a hasbeszélőbáb is, mely a lemezborítón a Dead Of Night című 1945-ös brit horrorfilm egy képkockájával szerepel, ahol a bábjátékost alakító Michael Redgrave épp megpróbálja elhallgattatni az önálló életre kelt démoni fabábut. Az album első két beharangozó számának klipjében is azt láthattuk, hogy egy hasbeszélőbáb-fejű ember tátogja a dalszövegeket, és Damon Albarn most a hét elején a BBC Radio Wales műsorában adott interjújában elárulta, hogy ő maga rejtőzik a maszk alatt – és hogy az album összes dalához forgattak egy-egy ilyen videót eltérő hátterekkel.

Íme a David Bowie-producer Tony Viscontival felvett Merrie Land című második The Good, The Bad & The Queen-album teljes videosorozata, melyet a hősies Damon Albarn az angol Millennium FX cég prosthetic make-up brigádja által hat napon át készített, az énekes arcáról vett gipszmintán kialakított, majd a felhelyezés után véglegesre festett és sminkelt maszkban forgatott le (ami igazából nem is maszk, mivelhogy a leszedése után már nem húzható újra fel).

Merrie Land
Gun To The Head
Nineteen Seventeen
The Great Fire
Lady Boston
Drifters & Trawlers
The Truce Of Twilight
Ribbons
The Last Man To Leave
The Poison Tree

.
néhány friss The Good, The Bad & The Queen-interjú – a fenti The Truce Of Twilight videóban is használt legkisebb hasbeszélőbábbal. . .

. . .a New Musical Express honlapján. . .

. . .Jools Holland tévéműsorában a hét év szünet után adott első fellépés alkalmával. . .

. . . és a BBC Radio Wales adásában, ahol az utolsó négy percben Damon elárulja, hogy ő játszotta a hasbeszélőbábot a klipekben:

The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03