A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Monkees: She Makes Me Laugh – új dal 20 év után, a Weezer vezérétől

2016. április 30., 12:33

Az 1966-1968 közt futó azonos című amerikai tévésorozathoz összeválogatott – a hetvenes évek elejére szét is eső – The Monkees együttes később is aktivizálta magát időről időre, Micky Dolenzéknek minden évtizedben volt turnéjuk. Most 20 évvel legutóbbi stúdióalbumuk (és négy évvel a csörgős-énekes Davy Jones halála) után a túlélő tagok az 50 éves jubileumra egy új lemezt rögzítettek, melyre neves régi bérszerzőik munkái mellé olyanok is írtak nekik új számokat, mint Paul Weller és Noel Gallagher (együtt), a Death Cab For Cutie-frontember Ben Gibbard és a Weezer-vezér Rivers Cuomo – a tőle kapott dal (két évtized óta az első új Monkees-stúdiófelvétel) itt már hallható is beharangozóként.

A fiktív beatzenekar kalandjait követő vicces The Monkees tévésorozathoz – részben hirdetés útján – összeválogatott kvartettben Michael Nesmith gitáros és a multiinstrumentalista Peter Tork tényleg tudott is zenélni, Micky meg megtanult valamennyire dobolni a szerephez, de az éneklés mellett csak a harmadik albumuktól zenélhettek ők maguk a lemezeiken. Igazi együttessé válva koncerteztek is, egyik turnéjukon a Jimi Hendrix Experience volt az előzenekaruk, a rendező-producer Bob Rafelson és Jack Nicholson által írt kultikussá lett Head című 1968-as pszichedelikus mozifilmjükben pedig Frank Zappa is szerepelt. De a Monkees-történet legfontosabb hozadéka a tucatnyi a briliáns popdal, melyeket a korszak legprofibb slágerszerzői a Carole King, Neil Diamond, Harry Nilsson és a Boyce/Hart páros szállították nekik: a (Theme From) The Monkees, az I’m A Believer, a Daydream Believer, a Last Train To Clarksville, a Valleri, az A Little Bit Me, A Little Bit You vagy a Sex Pistols által is feldolgozott (I’m Not Your) Steppin’ Stone örök klasszikusok lettek.

monkees-red-stage2

monkees14sit

Az 50 éves jubileumi albumra előszedtek néhány annak idején befejezetlenül maradt számot: szerepel köztük az eredetileg a Head filmzenelemezre szánt Wasn’t Born To Follow című Gerry Goffin/Carole King-szerzemény (ami a Byrds verziójában lett hippihimnusz), a Neil Diamondtól kapott Love To Love új változatában az elhunyt Monkees-énekes Davy Jones hangja is hallható lesz, ahogy Harry Nilsson (1941–1994) által írt címadó Good Times! demójából is megtartották a szerző énekét, akivel Dolenz így most posztumusz duettet készíthetett (jó barátja volt, már egy 1973-as kislemezén is énekelt együtt Nilssonnal).

monkees-sch

Az albumra maguk a Monkees-tagok is hoztak egy-egy számot, de a legizgalmasabb az új vendégszerzők közreműködése: a bevezetőben említett nagy nevek mellett írt dalokat a projekthez Andy Partridge (XTC), Zach Rogue (Rogue Wave) és persze a lemez producere, a fenti kép jobb szélén látható Adam Schlesinger is, akit a Fountains Of Wayne és Ivy együttesek basszista-dalszerzőjeként, továbbá filmes és tévés munkái révén is ismerhetünk (már a Tom Hanks rendezte Nyomul a banda című 1996-os filmhez is írt egy tökéletes hatvanas évekbeli stílusgyakorlat-slágert, az Oscar-jelölést is kapó That Thing You Do!-t).

weezer-rivers

Az új albumról elsőként bemutatott számot a fenti koncertképen látható Rivers Cuomo, a Weezer gitáros-énekes vezére írta, akinek Monkees-rajongóvá válásában nem kis szerepet játszott az a tény, hogy ugyanabba a connecticuti gimnáziumba járt, ahová egy generációval előtte Peter Tork is. A She Makes Me Laugh című dalt képregény-animációs szöveges videóval mutatták be:

.
mutatóba itt van ötven évvel ezelőttről a Monkees egy 1966-os kislemezének slágerpárja, a Neil Diamond által írt I’m A Believer és a B-oldalas (I’m Not Your) Steppin’ Stone című Boyce/Hart-szerzemény:

.
az új album borítója és számlistája az iTunes-kiadás bónuszdalaival:

The Monkees: Good Times! (2016)

1. “Good Times” (Harry Nilsson)
2. “You Bring the Summer” (Andy Partridge)
3. “She Makes Me Laugh” (Rivers Cuomo)
4. “Our Own World” (Adam Schlesinger)
5. “Gotta Give It Time” (Jeff Barry, Joey Levine)
6. “Me & Magdalena” (Ben Gibbard)
7. “Whatever’s Right” (Tommy Boyce, Bobby Hart)
8. “Love to Love” (Neil Diamond)
9. “Little Girl” (Peter Tork)
10. “Birth of an Accidental Hipster” (Noel Gallagher, Paul Weller)
11. “I Wasn’t Born To Follow” (Gerry Goffin, Carole King)
12. “I Know What I Know” (Michael Nesmith)
13. “I Was There (And I’m Told I Had a Good Time)” (Micky Dolenz, Adam Schlesinger)

14. “Terrifying” (Zach Rogue)
15. “Me & Magdalena (Version 2)” (Ben Gibbard)

monkees-goodtimes

The Damned: The Invisible Man – klipdal a Darkadelic album és a budapesti koncert elé
febr. 3., 23:52
Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30