A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Neverly Boys, Bent Arcana és Tunde Adebimpe szólóban – a TV On The Radio-tagok új lemezei

2020. június 21., 23:49

A rabszolgaság eltörlésének amerikai egyesült államokbeli ünnepe, a most hétvégére esett Juneteenth alkalmából érkező dalok (Beyoncé. Public Enemy, DJ Premier, Anderson .Paak stb.) sorában az egyik legjobb számot a TV On The Radio experimentális art-pop zenekar frontembere, Tunde Adebimpe jegyezte, aki az elmúlt hetekben elég aktív volt (egy ötszámos EP-vel és egy Stephen Colbert-tévéfellépéssel), ahogy a másik két TVOTR-kulcsember, a multiinstrumentaista-énekes Kyp Malone és a szólógitáros-producertag Dave Sitek is készítettek egy-egy albumot új projektjeikkel.

A TV On The Radio a 2014-es Seeds című ötödik albuma óta a koncertezés mellett csupán egyetlen stúdiófelvétellel áll elő (a Carpenters-féle We’ve Only Just Begun sláger átdolgozásával egy 2018-as reklámfilmhez), de a tagok külön elég aktívak voltak. Dave Sitek például Scarlett Johansson-, Solange-, Santigold-, Blondie- és Pussy Riot-számok zeneszerzője és/vagy producere volt, de egy szám erejéig feltámasztotta saját Maximum Balloon projektjét is a Yeah Yean Yeahs-díva Karen O-val. . . és Tunde Adebimpével – aki a maga részéről a Faith No More-énekes Mike Pattonnal közös Nevermen projekt lemezén, a visszatérő Leftfield-albumon, a Massive Attack-főnök 3D kollaborációs Battle Box szériájában, a harmadik Run The Jewels-lemezen, a Grateful Dead-tribute albumon, a Grand Theft Auto V videojáték és a Bakelit tévésorozat zenei anyagában is hallható volt.

Adebimpe 2017-ben a minneapolisi Walker Art Centerben bemutatott A Warm Weather Ghots multimédia projekthez írt dalait a St. Paul Chamber Orchestra zenészeivel és a Beastie Boys billentyűsének, Money Marknak a multiinstrumentalista-társproduceri segítségével rögzítette, de a felvételeket csak idén májusban tette közzé egy ötszámos EP-n. . .

. . .június elején a TV On The Radio 2008-as Dear Science albumának Love Dog című dalát adta elő Stephen Colbert tévéműsorában. . .

. . . most hétvégén a Juneteenth-ünnep alkalmából pedig egy rasszizmus ellen kikelő People című vadonatúj protest songgal állt elő („ha látsz egy nácit, mondd ki, hogy náci, és vágd ki azt a nácit!”), melyet a TV On The Radio-dobos Roofeeo társaságában rögzített, a kislemezdal bevételeit pedig segélyszervezetek (Movement For Black Lives, Southern Poverty Law Center, American Civil Liberties Union) részére ajánlotta fel.

.
FRISSÍTÉS: Tunde Adebimpe július elején egy ReelFeel című újabb protest songot is bemutatott Bandcamp-odalán!

.
A TV On The Radio másik fekete frontembere, a nagy szakállú Kyp Malone moduláris szintetizátorokon működik közre a pszichedelikus garázsrockos Oh Sees vezérének, John Dwyernek a sokszereplős új projektjében, melynek tervezett lemezsorozatából elsőként augusztus 21-én a fúziós dzsessz és prog-krautrock beütésű instrumentális Bent Arcana-album jelenik meg – a tízperces nyitószám már hallható is:

.
David Sitek, a TV On The Radio fehér gitáros-producertagja május közepén adott ki egy remek art-pop albumot a Neverly Boys nevű duóprojektjével, melyben a svéd születésű Los Angeles-i dalszerző-producer-énekes Daniel Ledinsky a partnere (aki a legutóbbi TVOTR-album Happy Idiot című dalában és a fentebb említett Sitek-féle Blondie- és Pussy Riot-számokban való zeneszerzőtárs-közreműködése mellett Refused-, Carly Rae Jepsen-, Tove Lo- és Cee Lo-számokba is besegített már az elmúlt években).

.

a Neverly Boys duó Dark Side Of Everything című nagylemeze itt hallható számonként a dalszövegekkel – és alatta egyben is:

1. Burn Hollywood (0:00 – 4:04)
2. Never Come Down (4:05 – 7:53)
3. Red Flag – (7:54 – 11:26)
4. Without You (11:26 – 15:10)
5. Let Love In (15:11 – 19:16)
6. Misery (19:16 – 23:51)
7. Mighty Pine (23:54 – 28:35)
8. Wheel Of Fortune (28:36 – 33:16)
9. Mushroom Cloud (33:17 – 36:43)
10. Director’s Cut (36:44 – 40:48)
11. Your Life Is Blooming (40:49 – 46:50)

.
mutatóba itt van Ledinsky leghíresebb szólófelvétele, a Donald Trump Makes Me Wanna Smoke Crack a 2016-os elnökválasztás idejéből:

Lana Del Rey: Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd – az új album címadó dala
dec. 7., 18:04
Caroline Polachek: Welcome To My Island – a Desire, I Want To Turn Into You albumról
dec. 6., 23:55
David Byrne: The Fat Man’s Comin’ – karácsonyi dal a kövér Télapóról
dec. 2., 17:30
Gaz Coombes – klipdalok a Supergrass-frontember új Turn The Car Around szólóalbumáról
nov. 30., 10:51