A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Smiths: Never Had No One Ever – trombitás verzió 1985-ből!

2015. december 30., 20:13

A Smiths egykori szövegíró-énekese, Morrissey gyakran használ trombitát a szólóprodukcióiban (amint azt az októberi budapesti koncertjén is tapasztalhattuk), de hajdani zenekarának Johnny Marr gitáros-zeneszerző által meghatározott puritán hangzásába ez még nem igazán fért bele. Pedig a pont harminc éve felvett The Queen Is Dead csúcsalbum két dalánál is megpróbálkoztak vele: a Frankly, Mr. Shankly nem túl izgalmas demóját már ismerhettük, de a Never Had No One Ever trombitás verziója csak most került fel a netre – egy sor további ritkaság között.

A Smiths-biográfiákban olvasható beszámolók szerint 1985 novemberében a felvételekhez Morrissey ötletére érkezett egy trombitás, a BBC nagyzenekarából, egy ötven körüli udvarias úr, aki aztán elég dzsesszes témákat kezdett fújni, és a morózus dalt a New Orleans-i temetési zenék hangzása felé vitte el. Mike Joyce dobos emlékei szerint az együttes tagjai alig bírták visszafogni a nevetésüket. „Igazából ez csak kísérletezés volt. Nem sokra emlékszem belőle, csak arra, hogy vicces volt” – mondta Johnny Marr is, aki a dalt végül visszaterelte a zenekar megszokott hangzásához, míg Morrissey is jóval kevésbé egzaltált és teátrális módon énekelte újra a saját részeit, sőt a korábbi verziónál egy perccel rövidebbre is húzták a végeredményt.

smiths-room

A Never Had No One Everannak idején félredobott trombitás változata most a héten került fel a netre egy nagy rajongó, egy bizonyos Peter Skinny gyűjteményéből, néhány Morrissey-szólódal (Bengali In Platforms, Nobody Loves Us, Boy Racer, He Knows I’d Love To See Him, Southpaw) korai demója társaságában.

íme, a Smiths-féle Never Had No One Ever trombitás verziója 1985-ből:

az 1986-os The Queen Is Dead albumon megjelent végleges változat:

.
a Frankly, Mr. Shankly egy ideje már ismert trombitás demója – és alatta a végleges albumverzió:

.
az 1984-ből való Please, Please, Please, Let Me Get What I Want élőben már trombitával egy 2007-es Morrissey-koncerten:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39