A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Stone Roses: All For One – új kislemezdal 21 év után

2016. május 12., 21:05

Az elmúlt 24 órára rengeteg premier jutott (új -sláger, új Metronomy-klipdal, új Ladyhawke-szám, Manic Street Preachers-focihimnusz, Muse-animáció, Iggy Pop és Josh Homme videója), de a legnagyobb szenzáció nyilván a Stone Roses első új stúdiófelvétele 21 év után! A nyolcvanas-kilencvenes évtizedforduló brit csúcszenekara 1996-os dicstelen Sziget-fellépése után nem sokkal oszlott fel, és csak 2012-től kezdett újra turnézni nagy felállásában (akkor már végre egy rendes Sziget-koncertet is adott), de új szerzeményt 1995 óta nem jelentetett meg. A három év kihagyás után 2016 júniusától induló újabb turnéja elé azonban a manchesteri kvartett ma végre egy új kislemezdalt is bemutatott.

A gitáros John Squire és Ian Brown énekes által alapított, klasszikus felállását a dobos Reni (Alan Wren) és az 1987-ben csatlakozó basszusgitáros Mani (Gary Mounfield) ritmusszekciójával elnyerő együttestől a címnélküli 1989-es The Stone Roses nagylemez és az 1994 decemberére nagy nehézségek árán összetákolt Second Coming album után már csak két további B-oldalas maradékszám (Ride On, Moses) érkezett a1995 márciusában megjelent Ten Storey Love Song kislemezen – utána már csak újrakiadások, ritkasággyűjtemények, remixek, válogatások.

stoneroses94

Aztán a 2012-2013-as visszatérő turné után 2016-ra újabb koncerteket meghirdető zenekar idén márciusában becuccolt a sztárproducer Paul Epworth londoni Church stúdiójába, és az egyik nap a bejárat előtt elkapott frontember egy villáminterjú során az alábbiakat árulta el:

-Mit csináltok odabenn?
-Zenét veszünk fel.
-Új dalokat?
-Jaja.
-Hogy megy?
-Mint egy álom!
-Mikor hallhatunk belőle valamit?
-Hamarosan.
-Hamarosan? Hát ez fantasztikus!
-Tudom.
-Hány számot vettetek eddig fel?
-Azt nem mondhatom meg.
-Hogy hangzanak?
-Ragyogóan.

Május 8-án egy fiatal rajongó a basszusgitárost kapta el, aki elárulta, hogy már a következő héten megjelenik a visszatérő kislemez. . .

stoneroses16manitw

. . . május 10-én pedig az első album óta a zenekar logójává lett citromkarika tűnt fel óriás hirdetésként több angol városban is.

stoneroses16lemon

A mai napon a fenti nyitóképként látható röhögős friss fekete-fehér zenekarfotóval együtt érkezett a hír, hogy brit idő szerint este 8-kor érkezik az új dal – és itt is van!

emlékeztetőül a Stone Roses utoljára kiadott stúdiófelvételei, aTen Storey Love Song kislemezen publikált Ride On és Moses című B-oldalas számok:

a Stone Roses utolsó klipje 1995 őszéről, a 2014-es albumról kislemezre kimásoltBegging Youvideója, melyben az addigra kilépett Reni helyére érkező fekete Robbie Maddixet láthatjuk dobolni:

David Byrne: The Fat Man’s Comin’ – karácsonyi dal a kövér Télapóról
dec. 2., 17:30
Gaz Coombes – klipdalok a Supergrass-frontember új Turn The Car Around szólóalbumáról
nov. 30., 10:51
Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08