A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Streets: Burn Bridges – kétszámos kislemez Mike Skinner hat év után visszatérő sikerprojektjétől

2017. december 22., 14:54

Az 1978-as születésű birminghami dalszerző-producer-rapper-énekes Mike Skinner a 2000-es évtized első felében Eminem legközelebbi angol megfelelőjének számított The Streets nevű projektjével, melynek 2011 őszén szüntette be működését (utána a szintén feloszlott The Music rockzenekar frontemberével közös The D.O.T. duóban, majd különféle rapperek mellett, az elmúlt két évben pedig The Darker The Shadow The Brighter The Light név alatt dolgozott), de a 2018 tavaszára meghirdetett The Streets-turné előtt most – bő hat év kihagyás után – egy kétszámos kislemezzel is visszatér.

A brit hiphop és UK garage határvidékéről induló, saját barkácsolású zenéjére briliáns fanyar novellisztikus szövegeit angol proliakcentussal nyomó dumagép Skinner a milliós eladású Original Pirate Material (2002), A Grand Don’t Come For Free (2004) és The Hardest Way To Make An Easy Living (2006) sikeralbumokkal és azok Top 20 slágereivel (a Has It Come To This?-től a Fit But You Know Iten és a listavezető Dry Your Eyes balladán át a When You Wasn’t Famousig) igazi popsztár lett, de hamar meg is csömörlött az egésztől. Az utolsó két The Streets-sorlemez, az Everything Is Borrowed (2008) és a Computers And Blues (2011) idején már sokat vesztett népszerűségéből, de jól megvolt kevésébé exponált szerepben is, fiatal grime MC-k producereként, DJ-ként, újabb és újabb projektnevek mögött.

Idén azonban már úgy érezte, hiányoznak neki a turnébuszos idők, és jövő áprilisra meghirdetett egy visszatérő koncertsorozatot, ami elé most új The Streets-számokat is rögzített (sőt az e heti Instagram-posztjai szerint már egy klipet is forgatott a fenti nyitóképen látható havas erdőben). A ma megjelent sötét grime-os hangulatú Burn Bridges kislemezdal inkább kései The Streets-anyagok filozofálgatós hiphopjával rokon, míg a B-oldalas Sometimes I Hate My Friends More Than My Enemies jobban emlékeztet régi virgonc sikerhangzására.

.
Mike Skinner legutóbbi klipje, a tavasszal The Darker The Shadow The Brighter The Light név alatt kiadott In My Head, mely a főszereplő Alexa Chung divatkollekciójának videója is egyben:

.
emlékeztetőül néhány The Streets-kislemez- és klipdal:

Has It Come To This? (2001)

The Irony Of It All (2002)

Fit But You Know It (2004)

Dry Your Eyes (2004)

Blinded By Lights (2004)

When You Wasn’t Famous (2006)

Heaven For The Weather (2008)

OMG (2011)

.
ráadásként itt a szintén 2011-ben feloszlott The Music frontemberével, Rob Harvey-val közös The D.O.T. duótól is néhány klip:

a 2011 novemberében Ghostpoet társaságában rögzített Trouble videója, melynek cselekménymenetét a forgatás közben interaktív módon az online közvetítés nézői szavazták meg az időről időre felkínált két-két opció között választva:

a brit énekesnő Clare Maguire és az amerikai rapper Danny Brown közreműködésével készült You Never Asked 2012-ből:

a Diary című második (és eddigi utolsó) The D.O.T.-albumról való Blood, Sweat And Tears klipje 2013-ból:

PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51