A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The xx: Too Good – Drake/Rihanna-feldolgozás + Naive – bónuszdal Drake-hangmintával

2017. január 14., 19:01

A londoni The xx tagjai az I See You című harmadik albumuk tegnapi megjelenését egy BBC-rádiófellépéssel ünnepelték a Live Lounge adásában, ahol az On Hold és Say Something Loving című aktuális kislemezdalaik közül az előbbit játszották el élőben, majd a műsorban szokásos módon egy meglepetésfeldolgozást is bemutattak – egy átiratot Rihanna és Drake tavalyi Too Good duettjéből! Ez karrierjükben már a sokadik találkozási pont a kanadai rapper-énekessel: az I See You címet is tőle vették új albumukhoz, az annak vinyl kiadására került Naive című dalukat is egy Drake-hangmintára építették, sőt Jamie xx már egy 2011-es Drake/Rihanna-duett zenei alapjainak is társszerző-producere volt.

A gitáros-énekesnő Romy Madley Croft egy e heti interjúban elmondta, hogy az új The xx-album címét egy közösen megtekintett Drake-koncert nyomán választották (ahol a rapper-énekes „I see you…” , azaz „Látlak…!” felkiáltással szólítgatta meg egymás után a rajongókat a nézőtéren), míg a basszusgitáros-énekes Oliver Sim már egy decemberi interjúban elárulta, hogy az “Everyone’s trying to save me/Can’t they see I’m having fun?” („Mindenki meg akar menteni engem / hát nem látják, milyen jól érzem magam?”) sorokat tartalmazó Naive című dalban saját alkoholizmusáról írta, mellyel a második lemez utáni években küzdött – a két interjú közti időszakban pedig az is kiderült, hogy a bónuszdallá lett Naive egy Drake-számnak, a 2011-es Doing It Wrongnak a hangmintára épül!

Itt hallható az a két szerzemény, mely az új album tízszámos alapkiadásáról lemaradt, csupán a vinyl box set díszkiadás részeként és a japán CD-verzión jelent meg: az Oliver dalszövegére épülő Season Run. . .

.
. . . és a szintén a basszista-énekes személyes élményei ihlette Naive. . .

.
. . .melyhez a nyitó hangminta ebből a 2011-es Drake-számból, a Stevie Wonder harmonikájával feldobott Doing It Wrongból származik:

.
Az új The xx-album megjelenéséhez igazított tegnap délutáni rádiófellépésen elhangzott két szám: az On Hold című saját szerzemény…

. . .és a Too Good című Drake/Rihanna-duett feldolgozása:

a Too Good eredeti duettverziója Drake és Rihanna előadásában, a kanadai sztár 2016-os Views sikeralbumáról:

.
mutatóba itt van – a francia Woodkid által rendezett klippel együtt – a bevezetőben említett másik The xx-közeli Drake/Rihanna-duett is, a rapper-énekes 2012-es Take Care albumának címadó száma. . .

. . . és az annak zenei alapjául szolgáló I’ll Take Care Of U remix, melyet Jamie xx készített a legendás amerikai soul-dzsessz hős Gil Scott-Heron (1949–2011) halála előtt megjelent – kettejük közös kiadványaként jegyzett – We’re New Here remixalbumra a veterán énekes I’ll Take Care Of You című felvételéből. . .

. . .melynek Gil Scott-Heron 2010-es I’m New Here albumán még így hangzott a Jamie xx-mentes stúdióverziója. . .

. . .ami már maga is feldolgozás volt – az I’ll Take Care Of You című Brook Benton-szerzemény ugyanis először még Bobby Bland előadásában jelent meg 1959-ben:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39