A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Thom Yorke: Plasticine Figures – dalpremier a Radiohead vezérétől Jimmy Fallon műsorában

2020. április 30., 6:41

Ugyanazon az éjszakán, mikor Noel Gallagher megjelentetett egy karanténrendrakás közben megtalált kiadatlan Oasis-dalt (Don’t Stop…), a Radiohead-vezér Thom Yorke-tól is kaptunk egy eddig ismeretlen szerzeményt. Az oxfordi zenekar köréből az elmúlt hónapokban a gitáros-vokalista Ed O’Brien volt reflektorfényben Earth című első EOB-szólólemezével (meg a producer Nigel Godrich az Ultraísta együttesének Sister albumával), de most fél év szünet után a frontember is visszatért egy új dallal Jimmy Fallon műsorában.

Thom Yorke 2018-2019 folyamán nagyot futott szólóban a divatvideó-zenéitől (Why Can’t We Get Along, Time Of Day ) és egy Greenpeace-kampánykliptől (Hands Off The Antarctic) egy dupla filmzenelemezen (Suspiria) és pár kortárs klasszikus kompozíción (Don’t Fear The Light, Gawpers) át a Paul Thomas Anderson-kisfilmmel megtámogatott új szólóalbumáig (Anima) és a Red Hot Chili Peppers-tag Flea-vel készített dzsesszdaláig (az Árva Brooklyn című Edward Norton-mozifilmhez írt Daily Battlesig). Az énekes a szólóanyagait a már említett billentyűs-producertárs Nigel Godrich kíséretével egészen tavaly októberig turnéztatta, és kört a Los Angeles-i koncertekhez igazítva a Last I Heard (…He Was Circling The Drain) klipjével és egy pop-up kiállítással zárta.

Yorke szólóturnéja, mely címét a 2014-es Tomorrow’s Modern Boxes album nyomán kapta, 2020-ben is újraindult volna, március végétől júliusig voltak meghirdetve az állomásai, de a koronavírus-járvány miatt az első felét már el kellett halasztani. Múlt éjszaka azonban az énekes bejelentkezett Jimmy Fallon műsorába egy Plasticine Figures (Gyurmafigurák) című frissen elkészült zongorás dallal, melynek szövegét és akkordjait néhány órával a fellépés előtt már közzé is tette.

.
Angel Renton mexikói képzőművész már 2012-ben – a Plasticine Figures előtt nyolc évvel – készített gyurmafigurát Thom Yorke-ról:

Sky Ferreira: Don’t Forget – új dal három év után
máj. 26., 0:00
Suede: She Still Leads Me On – az első dal az új Autofiction albumról
máj. 23., 19:04
Yard Act: 100% Endurance – videoklip David Thewlis szereplésével
máj. 20., 11:26
Sun’s Signature – dalok a Cocteau Twins-díva Elizabeth Fraser duójától a Genesis-gitáros Steve Hackett-tel
máj. 17., 17:05