A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Tinariwen: Elwan – a tuareg zenekar új albuma Mark Lanegan és Kurt Vile szereplésével

2017. február 2., 9:20

A Maliból származó leghíresebb tuareg sivatagi blues zenekarnak, a 2005-ös első Sziget-fellépése óta több budapesti koncertet is adó Tinariwennek a lemezein az utóbbi időben már neves amerikai vendégek is rendre felbukkannak: a legjobb world music album kategóriában Grammy-díjat nyert 2011-es Tassilin a Wilco-szólógitáros Nels Cline és a TV On The Radio frontemberei, a már a kaliforniai sivatagban felvett 2014-es Emmaaron pedig a Red Hot Chili Peppers-gitáros Josh Klinghoffer és a spoken word hős Saul Williams is szerepeltek. A 2017. február 10-én megjelenő – de itt már most végighallgatható – legújabb Elwan albumon Kurt Vile, Mark Lanegan és a szintén a Queens Of The Stone Age-körbe tartozó Alain Johannes gitáros is közreműködik.

A fenti figurák mellett a Chavez és Zwan együttesekből vagy a QOTSA-kíséretű tavalyi Iggy Pop-turnéról ismerős session gitáros Matt Sweeney is játszik az új lemezen, de ő már visszatérő vendég, hiszen már a Tinariwen előző anyagon is pengetett. Az egyre durvuló politikai helyzetre reflektáló Elwan (Elefántok) címet viselő új album ismét a kaliforniai Joshua Tree nemzeti parkban rögzített stúdiózásra épül, de Párizs külvárosában és az algériai határhoz közeli marokkói M’hamed El Ghizlane oázisában is készültek hozzá felvételek. Sweeney a Talyat című számban Johannesszel együtt szerepel, a Tiwàyyenben pedig Kurt Vile-lal, akit aztán a Mark Lanegan vendégénekesi közreműködésével készült Nànnuflày című dalban is hallhatunk pengetni.

FRISSÍTÉS: az album az ANTI- lemezcég hivatalos YouTube-csatornáján dalonként is hallgatható!

Tiwàyyen
Sastanàqqàm
Nizzagh Ijbal
Hayati
Ittus
Ténéré Tàqqàl
Imidiwàn N-Àkall-In
Talyat
Assàwt
Arhegh Ad Annàgh
Nànnuflày
Intro Flute Fog Ed
Fog Edaghàn

.
FRISSÍTÉS 2: a lemezmegjelenés napján a Sastanàqqàm című dal klipjét is bemutatták, melyben a Tinariwen tagjai mellett a már említett M’hamed El Ghizlane oázisból való fiatal marokkói tanítványaikat is láthatjuk!

.
a sivatag tövisek borította felfölddé lett, ahol az elefántok harcolnak egymással és a zsenge fű szétmorzsolódik a talpuk alatt” – a Ténéré Tàqqàl (Mivé lett a sivatag?) című dal klipje:

a Sastanàqqàm élő előadása:

az albumbejelentést felvezető tavalyi kisfilm:

Matt Sweeney a Tinariwen egyik Joshua Tree-ben adott koncertjén 2014-ben:

.
az új album borítója nagyban:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39