A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Tiny Changes – sztárparádés Frightened Rabbit-tribute album

2019. július 13., 14:32

A Frightened Rabbit skót indie rock zenekar frontembere, a 36 éves Scott Hutchison 2018 májusában követett el öngyilkosságot, alig néhány héttel az után, hogy együttese élén egy miniturnéval megünnepelte a 2008-as The Midnight Organ Fight csúcslemez 10 éves jubileumát és véglegesítette annak tribute albumát, melyre olyan híres barátoktól kért feldolgozásokat, mint a Biffy Clyro, a Twilight Sad, a Daughter, a Death Cab For Cutie, a National és a Chvrches tagjai, Julien Baker és Sarah Silverman. A feldolgozáslemez egy év csúszás után most jelent meg.

A szorongásokkal, depresszióval és szuicid gondolatokkal régóta küzdő Scott Hutchison egy már többször újrakezdett szerelmi kapcsolat vergődését és végleges kudarcát írta meg az áttörést hozó 2008-as The Midnight Organ Fight című második Frightened Rabbit-albumon, mely a National producerével, Peter Katisszel készült – és instant indie klasszikussá vált. A Head Rolls Off klipdal szövege („megjegyezheted, amit mondok: változtatni fogok a világon / míg életben vagyok, apró változásokat hajtok végre a Földön”) nyomán kapta a Tiny Changes címet a tavaly decemberi New York-i tribute est (Tiny Changes: A Celebration Of The Songs Of Scott Hutchison) és a most megjelent feldolgozáslemez is (Tiny Changes: A Celebration Of Frightened Rabbit’s ‘The Midnight Organ Fight’), mely bevételeivel az elhunyt gitáros-énekes családja által alapított jótékonysági szervezetet, a fiatalok mentális egészségére fókuszáló Tiny Changes alapítványt támogatja.

A még tavaly év elejére összeállt tribute albumon (melyhez a Scott által rajzolt eredeti 2008-as lemezborítót is újratervezték) a bevezetőben felsorolt nevek mellett főleg olyan további előadók is szerepelnek, akikkel a Frightened Rabbit az évek során együtt koncertezett. Még 2008-2010 közti amerikai turnémenedzserük, Jeff Ziegler és a már említett hangmérnök-producer Peter Katis is képviselteti magát (az előbbi az Inletts nevű zenekarával, az utóbbi pedig The Philistines Jr. nevű együttesével), sőt két olyan Frightened Rabbit-tag is, akik az eredeti lemezen még nem játszottak (a 2008-as albumot a gitáros-énekes Scott Hutchison és öccse, a dobos Grant Hutchison triófelállásban rögzítette Billy Kennedy szólógitáros-basszista-billentyűssel – a végső kvintettfelállás később csatlakozott multiinstrumentalista tagjai, Andy Monaghan és Simon Liddell a Piano Bar Fight nevű régi zenekarukkal szerepelnek a feldolgozáslemezen).

A tribute albumon a Hold Steady együttesből Craig Finn frontembert, a Death Cab for Cutie-ból pedig Ben Gibbardot hallhatjuk szólóban, de akadnak alkalmi párosítások is: a National-gitáros Aaron Dessner (a 2016-os Painting Of A Panic Attack című utolsó Frightened Rabbit-album producere) a Chvrches-énekesnő Lauren Mayberry társaságában jegyez egy feldolgozást, míg a fenti képen látható Sarah Silverman amerikai sztárkomikát maga Scott Hutchison állította párba a Sky Larkin leedsi indie rock zenekar frontcsajával, az elmúlt években a Sleater-Kinney multiinstrumentalista-turnézenészeként is feltűnt Katie Harkinnal.

View this post on Instagram

@harkathon & @sarahkatesilverman discussing what it meant for them to be a part of Tiny Changes.

A post shared by Frightened Rabbit (@frabbits) on

.
a Frightened Rabbit még triófelállásban felvett 2008-as The Midnight Organ Fight nagylemeze. . .

The Modern Leper
I Feel Better
Good Arms vs Bad Arms
Fast Blood
Old Old Fashioned
The Twist
Bright Pink Bookmark
Head Rolls Off
My Backwards Walk
Keep Yourself Warm
Extrasupervery
Poke
Floating In The Forth
Who’d You Kill Now?

. . .és a most megjelent Tiny Changes: A Celebration Of Frightened Rabbit’s ‘The Midnight Organ Fight’ című tribute album:

Biffy Clyro – The Modern Leper
Oxford Collapse – I Feel Better
Fiskur – Good Arms vs Bad Arms
Right On Dynamite – Fast Blood
Josh Ritter – Old Old Fashioned
Wintersleep – The Twist
The Philistines Jr.– Bright Pink Bookmark
Craig Finn – Head Rolls Off
Harkin & Sarah Silverman – My Backwards Walk
Ben Gibbard – Keep Yourself Warm
Inletts – Extrasupervery
Daughter – Poke
The Twilight Sad – Floating In The Forth
Aaron Dessner/Lauren Mayberry – Who’d You Kill Now

Julien Baker – The Modern Leper
Piano Bar Fight – The Twist
Manchester Orchestra – My Backwards Walk

.
Scott Hutchison 2018 márciusában egy közönségtalálkozón a 10 éves jubileumát ünneplő albumról beszél:

.
a 2018. december 5-én rendezett Tiny Changes: A Celebration Of The Songs Of Scott Hutchison című New York-i tribute est, melyen a feldolgozásalbum néhány közreműködője mellett a brooklyni dalszerző-gitáros-énekes Kevin Devine is fellépett:

Kevin Devine – 400 Bones, I Wish I Was Sober
Craig Finn – Head Rolls Off, Acts Of Man, The Twist
Julien Baker – Holy, Nitrous Gas, Woodpile
Ben Gibbard – Backwards Walk, Keeping Warm, Death Dream (w/ Aaron Dessner, Julien Baker, Craig Finn, Kevin Devine)
+
Aaron Dessner, Julien Baker, Ben Gibbard, Craig Finn, Kevin Devine – Swim Until You Can’t See Land, Old Old Fashioned

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39