A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Tíz év után ismét szólóalbummal jelentkezett Eddie Vedder, és a lemezen még Elton John is közreműködik

2022. február 12., 10:23

A zenekara, a Pearl Jam társaságában idén július 12-én Budapesten fellépő Eddie Vedder 2022-ben egy szólóalbumot is kiad Earthling címmel, aminek producere a Grammy-díjas Andrew Watt (ő korábban többek között Justin Bieberrel, Ellie Gouldinggal, Post Malone-nal, a OneRepublic-kal és a Maroon 5-val is együtt dolgozott), a közreműködők között pedig olyan arcokat találunk, mint például Ringo Starr, Stevie Wonder vagy Elton John. A lemez tegnap, február 11-én jelent meg.

Az Earthling elsősorban arról árulkodik, hogy mennyire sokoldalú művész Eddie Vedder. A 2011-es Ukulele Songson mindössze egyetlen hangszerre íródtak a dalok, az új albumot viszont teljes zenekarra hangszerelték. A Pearl Jam frontembere hamarosan kezdődő szóló turnéjára is igencsak illusztris társasággal indul. Chad Smith, a Red Hot Chili Peppers dobosa, Josh Klinghoffer billentyűs-gitáros-énekes (szintén a RHCP egyik korábbi tagja), Chris Chaney, a Jane’s Addiction basszusgitárosa, valamint Glen Hansard gitáros-énekes (The Frames) alkotják a session zenekart, kiegészülve a producer Andrew Watt-tal. Watt, Smith és Klinghoffer a lemezen is szerepelnek – a már említett Elton John, Ringo Starr és Stevie Wonder társaságában.

Az Earthling-ről előzetesen három dal jelent meg előfutárként: az elveszített szerelemről szóló Long Way, a balladisztikus The Haves, és a borzasztóan fájdalmas Brother The Cloud, ami a veszteségről szól.

Eddie Vedder 1990 óta a Pearl Jam frontembere, gitárosa és fő szövegírója, eredetileg a zenekari felhívására jelentkezett, énekest kerestek. Írt három dalt, elküldte őket a hirdetésben megadott Seattle-i címre, a többi pedig már történelem – így született ugyanis az Alive, a Footsteps és a Once.

2017-ben zenekarával beiktatták a Rock And Roll Hírességek Csarnokába, Vedder jellegzetes stílusa és hangja generációk számára jelentett inspirációt. Nyers, energikus színpadi jelenlétének és a közönséggel folytatott, brutálisan őszinte párbeszédeinek köszönhetően a Pearl Jam élő fellépései mindig úttörőnek számítottak.

Vedder szövegei mindig az éppen aktuális társadalmi problémákra reflektálnak: az USA-ban hatályos, laza fegyvertartási szabályok, a rasszizmus és a klímaváltozás mellett elkötelezett szószólója az abortuszhoz való joggal kapcsolatos vitáknak is. Ez az őszinteség és elhivatottság pedig megjelenik szólóprojektjeiben is, amelyekkel szintén nagy sikereket ért el. 2007-ben Golden Globe-díjat kapott Guaranteed című daláért, amely az Út a vadonba filmzenei albumára írt (a teljes soundtracket ő jegyzi), 2012-ben pedig A legjobb folk album kategóriában kapott Grammy-jelölést Ukulele Songs című lemeze.

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33