A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Több mint 100 előadó és zenekar csatlakozott Brian Eno klímaváltozás ellen küzdő alapítványához

2022. április 25., 10:11

Múlt hét pénteken volt a Föld napja, ami 30 évvel ezelőtt még csak egy kedves nap, közös lakóhelyünk szimbolikus születésnpja, az utóbbi években azonban már inkább a figyelmeztetés napja: ha nem teszünk valamit, a Föld előbb-utóbb csúnyán visszavág, és nem lesz a dolognak jó vége. A Föld napja évről évre egyre sürgetőbben jelzi, hogy tennünk kell valamit. Brian Eno Earth/Percent elnevezésű alapítványa a zenészeket és rajongóikat ösztönzi arra, hogy lépjenek, most pedig több mint 100 előadó csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Brian Eno által alapított Earth/Percent alapítvány működési modellje egyszerű: úgy biztosít lehetőséget a zenészek, valamint a zenehallgatók számára, hogy a klímaválsággal küzdő szervezeteket támogassák, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó előadók és zenekarok felajánlanak egy-egy új, eddig kiadatlan és korábban még sosem hallott számot, amit aztán a kampány ideje alatt – három héten keresztül – a rajongók megvásárolhatnak a Bandcampről, a befolyt összeget pedig elosztják a zöld szervezetek, egészen pontosan az Earth/Percent által támogatott kezdeményezések között. Ezek pedig az alábbi területek: a zeneipar zöldítése, az energiaátállás, az éghajlati igazságosság, a jogi és politikai változások, valamint a természet helyreállítása, megőrzése, védelme.

Az Earth/Percent kezdeményezéséhez több mint 100 előadó csatlakozott az ötletgazda-alapító Brian Eno mellé, csak pár név a sorból: Big Thief, Coldplay, Hot Chip, Weather Station, Nile Rodgers, Anna Calvi, Michael Stipe, Death Cab for Cutie, Nick Mulvey, Metronomy, múm, Jarvis Cocker, Holy Fuck, S. Carey, Peter Gabriel, Martyn, Weval és még nagyon sokan mások. A pontos listát itt  lehet megtekinteni, de belehallgatni a számokba nem lehet, hanem csak megvenni azokat – feltéve, hogy fontos nekünk a Föld, ahol élünk. Egy-két előadó a Youtube-ra is feltette a számát, mint például Sebastian Mullaert is, mi pedig nem félünk azt megmutatni: