A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Több mint 20 év után újra összeáll a Palermo Boogie Gang – a legendás zenekar a Veszprémi Blues Fesztiválon lép fel

2023. február 2., 17:25

Nemcsak Magyarország, hanem a régió eddigi legnagyobb blues fesztiválja várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között Veszprémben. A négy nap alatt félszáznál is több koncert, éjszakai jammelések, kiállítások, workshopok és beszélgetések mutatják meg az érdeklődőknek, hogy a kortárs blues bárki számára könnyen befogadható műfaj. A színpadokon világsztárok és a hazai blues-roots közösség legismertebb előadói váltják majd egymást.

A magyar közönség legnagyobb örömére a Veszprém Blues Fesztiválon egy koncert erejéig újra összeáll a Palermo Boogie Gang. Az estét Kepes Róbertnek, a zenekar – 2011-ben elhunyt – egykori basszusgitárosának szeretnék dedikálni, akinek a koncert napján, április 16-án lesz születésének 59. évfordulója. Basszusgitáron ezúttal Robi egykori kedves tanítványa, Varga László „Laca” fog játszani. A zenekart Hagyó Béla szájharmonikás, énekes-gitáros alapította a ’80-as évek elején. A kezdeti időkben olyan kiemelkedő zenészekkel játszott, főleg duó felállásban, mint Szikora Tamás, Dénes „Dönci” József vagy Fekete Jenő.

Horváth Attila, Fekete Jenő és Kepes Róbert basszusgitárja

Hagyó Béla a nyolcvanas évek vége felé elhagyta az országot és a nevet Fekete Jenő akkori frissen alakult csapatára hagyta. Az alapzenekar végleges felállása 1988-tól az 1996-os feloszlásukig nem változott: Fekete Jenő – ének gitár, Szabó Tamás – ének, szájharmonika, Bacsa Gyula – zongora, akkordion, Kepes Róbert – basszusgitár, Mezőfi „Fifi” István – dobok. A Palermo aktív alkotóéveiben négy lemezt, CD-t adott ki és számtalan hazai és külföldi koncertet játszott. Szinte felsorolhatatlan a vendégzenészek névsora, akikkel közösen koncerteztek vagy turnéztak. Legnagyobb érdemük az volt, hogy megpróbálták megmutatni a hazai közönségnek, az addig még itthon nem ismert fekete blues különféle irányzatait, mint például a West Coast bluest, Chicago bluest vagy zydecót. Zenéjük, olyan később sikeres hazai zenekaroknak vált egyik meghatározó táptalajává, mint a Quimby, Takáts Tamás Dirty Blues Band, Blues Fools, vagy a Pély Barna vezette Roadkill Café.

„A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal egyik kiemelt célunk, hogy Veszprémben az élő zene minél több ember életének és mindennapjainak aktív részévé váljon. 2019 óta az UNESCO Zene Városa cím birtokosaiként is rengeteg energiát fektettünk abba, hogy a városban –  elsősorban a tanulás, a zenei nevelés révén – még inkább meglegyen a nyitottság a kuriózumok és a minőségi élő zene csúcsteljesítményei iránt. Ezeknek a törekvéseknek lesz nagy ünnepe a Veszprém Blues Fesztivál, aminek, reméljük az ízlésformálásában, a zenehallgatási szokások átrendeződésében is lesz folytatása. A fesztivál maga sem egyszerűen egy nagy műfaj patinás hagyományai előtt tiszteleg, hanem a kortárs blues elevenségét és könnyűzenét átható erejét mutatja be” – emeli ki a Veszprém Blues Fesztivál kapcsán Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF projektmenedzsere.

További információ, jegyek: https://veszpremblues.hu/

Népzenét klasszikusan – a Góbé új dalában a komolyzene és a népzene találkozik
okt. 2., 13:15
Krém | 2023.09.28. (Podcast)
okt. 1., 21:12