A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Torrente 5: tahóság a kreatív zonában

2015. május 15., 19:54

A Torrente filmeket mindenki ismeri, de csak kevesen és nagyon berúgva beszélnek arról, hogy kurvára bejön. Józan ember ilyet nem ismer be, de vannak speciális helyzetek: nincs jobb mulatság egy hétvégi rosszul sikerült konyhai művelet – összeesett tejszínhab elsiratása – után megnézni egy vállalhatatlan, mocskos, taszító és röhejes Santiago Segura filmet.

Katalánok, hát nem a függetlenséget akartátok? Akkor baszódjatok meg”. Ezzel a két egyszerű mondattal hány embert lehet megsérteni? Katalán érzelműek egyből ejtik a mozit, Barcelona drukkerek szintén, magára még valamit adók ugyanúgy. De ez nem minden. A Torrente 5 – A kezdő tizenegy egy olyan jelenettel kezdődik, ami elvben az Unióban be van tiltva: először is (az eredeti változatban) elhangzik a nigger szó, majd látjuk, hogy a nigger 10-es számú, mocskos Messi mezben a szociális lakótelep egyik barakkjának oldalába hugyoz.

Spanyolország a szemünk előtt omlik össze, mint egy közepes áru laptop. A civilizáció utolsó őrszeme, Torrente éppen kijön a börtönből, és mit lát: egyetlen maradék, műmárványból kiöntött ikonja sírját meggyalázták, Katalónia független, az Atletico Madrid stadionját, a Vicente Calderónt lebontották. Hát már semmi nem szent? Semmi. Az ellenzék vezetője, Pablo Iglesias a baloldali miniszterelnökkel éppen az átlagfizetés-csökkentési egyezmény aláírására készül. Spanyolország ki van zárva az euro-övezetből, ám legalább visszajön a szent peseta. A degenerációs ráta az egekben, az ország ötödik a gyerekmunka-rangsorban – jó hír, hogy a varrógépeknél robotoló legtöbb gyerek született spanyol -, a bevándorlók a német futball szurkolók sálját tekerik a nyakuk köré, 72 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, hálistennek az áfa viszont 42 %-ra csökkent, és bár a 2028-as olimpiát Madrid nem nyerte el, a reptér elkészült és természetesen üresen áll.

La-cuadrilla-de-los-cutres_landscape

Torrente törvényen kívül helyezi magát. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ismét átlagpolgár lesz: szegény, nyomorult, rossz anyaggal kalkuláló, számító, kurvázó, éhes, szomjas. Nem véletlenül szerepel a kínai piacról beszerzett szoftverből fejlesztett főcímen három szó: félelem, krízis, recesszió. Szegény ember ezekkel viccel, egészen addig, amíg meg nem büntetik. A Torrente-sorozat nem a drága mozijegyárakra, hanem az olcsó dvd-megjelenésekre épít, és ezt jól csinálja. A filmmel hivatalosan foglalkozók gyűlölik, olyan ez, mint a pornó. Amíg valaki nem csinál egy plazákban is vetített pornót, mindig így lesz ez.

https://www.youtube.com/watch?v=4hqYYcnl6gk

Arányait tekintve a film semmivel nem rosszabb, mint az irreálisan nagy terveket ambiciózusan bemutató összes, egyébként atomszar többi film. A Torrente 5 konkrétan az Ocean’s szériából dolgozik, azokból annyit hasznosítva, amennyi még nem jogdíjköteles. A nagy terv az Eurovegas nevű kaszinó kirablása, amikor mindenki a Katalónia – Argentína futball VB döntő mérkőzését nézi, a tét vuvuzelástól 3000 millió, de az is lehet, 3000 milliárd peseta. Egy filmhez pont annyi kell, mint a bankrabláshoz: egy első látásra tökéletes terv a megvalósítására alkalmasnak médiumokkal. A kezdő tizenegy – a magyar cím kivételesen nem rossz, sőt: egészen kiváló – így áll fel: Bajusz és Fogas, a két nyilvánvalóan meleg informatikus, egy jogosítvánnyal nem rendelkező sofőr, egy önmegsemmisítő robbantási szakértő, dekoratív- és sarkon strichelő mininő, titokzatos kreatív, valamint a megjegyezhetetlen egyebek mellett egy törpe akrobata, mert a kis helyen elférő törpe akrobata valamiért minden komoly rablás fontos szereplője. A film arányai még Alec Baldwinnal sem rosszabbak a nézhetetlen Olasz meló, a Betörő az albérlőm és a Süti nem süti című alapművekhez viszonyítva. Negyven százalék előkészület, 30 százalék semmi, 20 százalék akció valamint 10 százalék logikai bukvenc. Segura legalább a klasszikus banánhéj effektet használja, amivel egy pillanatra közelebb kerül a klasszikus börleszkhez.

A Torrente 5 – A kezdő tizenegy persze messze van attól, hogy a legszarabb szintetikus drogokból összeálló kotyvalékból tényleg vicces negatív utópia legyen, de nem is ez volt a szándék. Segura összeszedte a pénzt a folyatáshoz, egy kicsit megerőltette magát, jó nagyokat fingik, de sosem szarja össze magát. Alakuló romokon ez már művészetnek számít.

A Torrente 5 – A kezdő tizenegy című film május 14-étől látható a mozikban.