A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

U2: Aranyszerszám

2014. október 13., 16:00

Csak az Isten tudja megállítani a U2-t. Azaz: saját maguk. Fizikai formátumban is itt az új album, a Songs of Innocence. A 13.

A legjobb dolog az új albumban, hogy már a megjelenése előtt is megvolt: az Apple promótálta (az Apple Watch-al egyidejűleg jelentették be), így félig-meddig ingyenes volt egy darabig, mindenki vette a bátorságot. Mostantól pénzbe kerül, de kit érdekel, amikor extra feltét van még az alapértelmezett ajánlathoz is. A U2 5 éve csinált új albumot. A No Line on the Horizon óta mivel töltötték az időt? Kísérletezéssel? Dehogy. Bonoról annyit tudni, hogy megint szóba került Béke Nobel-díjasként, valamint részt vett George Clooney esküvőjén. Esetleg feltöltődéssel? Ha igen, ennek eredményét nem az új lemezen hozták nyilvánosságra. Félmilliárd hallgató nem tévedhet? Dehogynem.

Az új lemez promóciós szerszám a 2015-ben induló világturnéhoz, csavarkulcs, kerékemelő, tartalék izzó, elsősegély csomag, elakadásjelző – a közönséges városi autók, és a luxuskocsik tartozéka, ami nélkül lehet, de nem tanácsos közlekedni. A U2 sokak szerint a világ legjobb rock zenekara (akár), de ez valószínűleg legutoljára ennyire határozottan a Pop vagy a Zooropa turnén derült ki, noha például legutóbb is sikerült maximilálni azt, amit stadion show-ban be lehet mutatni. Az elképzelhető legnagyobb szövetség jött létre a szórakoztató iparban, nem mintha az Apple korábban nem állt volna a nagy eladással rendelkező sztárok mögé. A U2 szeptemberben a Time címlapján szerepelt.

Az eddigieket figyelembe véve az albumkészítés-terv megalkotása során különösen kedvező helyzetben vannak azok, akiknek van mire:

1.

Korábbi érdemeikre való tekintettel. A U2 pályafutása során csodálatos lemezeket készített, csodálatos dalokat írt és általában csodálatosan viselkedett. Karrierjükben vannak töréspontok, de ezek egyáltalán nem lényegesek. A zsenik is lustálokodnak néha. Egész egyszerűen nincs olyan módszer, amit ne próbálnának megzavarni törésvonalak: gyengébb dalok, gyengébb albumok, gyengébb koncertek. Rossz példa, de példa: a Mc Donald’s kézműves műhelyként indult valamikor. A világbefolyásához képest ma is elenyészően kevés a reklamáció.

2.

Egy album elkészítéséhez dalokra van szükség. Ezeket meg kell írni, nem probléma. A U2 megengedheti magának, hogy egy csomó producerrel dolgozzon. Közülük a főfő, a legismertebb Danger Mouse. A múltban és az ízlésben vannak közös pontok, annak ellenére, hogy eddig nem derült ki, akár a Ramones is az lehet. A The Miracle (of Joey Ramone) kétséget kizáróan a U2 leggyengébb single-je, szőke, idény szerű, szűretlen. 26 millióan töltötték le ilyen-olyan webáruházakban. Ebben a tekintetben viszont a legjobb.

appleechoes_band

3.

A U2-t csak azért kritizálni, mert kreatív adó-elkerülők, olyan mint nem szeretni a Beatles-t azért, mert hébe-hóba marihuanát használtak.

4.

Bono változatlanul istenként üzemel. A U2-ról szóló, U2-tagok vallomásainak felhasználásával készült könyv lapjain így számol be egy korábbi csodatételéről: “Egyszer odajött hozzám egy férfi a kisfiával, és arra kért, vigyem magával a gyereket. Én azt feleltem, nem tehetem. Erre ő: Ha nem viszed el, biztosan meghal. És én nem vittem el. Nem tudom, mi lett vele, de bizonyos értelemben magammal vittem őt, és ha a harag felhorkad bennem, ami néha előfordul, akkor általában ő jár az eszemben.” A csodatevés lényege: a jutalom nem mindig azonnal jön, valamint fontos a felhorgadás, a bizonyos értelemben és a harag.

5.

Ez is Bono, mert tulajdonképpen senki más nem érdekes: “Mindenféle félelemmel meg kellett küzdenem pusztán ahhoz is, hogy fel tudjak menni a színpadra.” Szép vallomás, amiben a legfontosabb a pusztán és félelem. Két fontos valami, ami esendővé és emberivé teszi a sztárt.

6.

Larry: “Sok vidámságot rejteget a U2.” Hm. Az új album borítóján ő látható a fiával. A Boyra (1980) utaló fotó az első sikeres korszakra emlékeztető gesztus.

Bono: iTunes Digital Booklet

Bono: iTunes Digital Booklet

7.

Bono, újra: Minden nap úgy ébredek, hogy próbálom kitalálni, merre vegyük az irányt.” A Rolling Stone magazinnak azt mondta, nagyon személyes albumot akartak készíteni.

8.

A 11 dalt lehet személyesnek nevezni, jobb híján. Amikor mégsem elég személyes, vendégek segítenek. Az Iris (Hold Me Close)-ban Chris Martin (Coldplay), a záró The Troubles-ban Lykke Li énekel. A tempó végig komótos, követhető, néha ugrálós, a koncerteken jó lesz tölteléknek a klasszikusok közé elbújtatva.

9.

A U2 új albumának kritikai fogadtatása nem túl rossz. A befolyásos, vásárlás ösztönző lapok közül a Guardian 3 csillagot adott a lehetséges 5-ből, a Rolling Stone 5/5, a Mojo 4 és ½-et az 5-ből, a Q 4-et/5, a Spin 10-ből 7-et. A New Musical Express kilóg a sorból: a 10-ből 4-re értékelte.

The Miracle (of Joey Ramone) - Live at Apple

The Miracle (of Joey Ramone) – Live at Apple

10.

Meg kell venni? Ha ez lesz az egyetlen lemez, amit az idén megveszel (az átlag magyar cd/bakelit vásárló 1 db hanghordozót vesz évente) át kell gondolnod még egyszer.

Fotók: u2.com