A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Blackstar – új David Bowie-album várható 2016 elejére +FRISSÍTÉS: másfél perc a címadó dalból!

2015. október 25., 6:59

A jól értesült The Times brit napilap szombati számának nagy híre szerint David Bowie a 69. születésnapján, 2016. január 8-án (a meglepetésszerű és órási sikerű visszatérést jelentő 2013-as The Next Day után pont három évvel) új stúdióalbumot jelentet meg: legutóbbi új kiadványának, a tavalyi Sue (Or In A Season Of Crime)/‘Tis A Pity She Was A Whore kislemeznek a hétperces A-oldalas számához hasonlóan az experimentális hangzású Blackstar albumot is főként dzsesszzenészekkel rögzítette a New York-i Magic Shop stúdióban.

Az első beszámolók szerint a háromnegyed órában mindössze hét számot felvonultató nagylemezen a dzsesszes kísérletezés mellett a hetvenes évekbeli német krautrock hatása is érezhető lesz, magából a Bowie-életműből pedig a művész berlini periódusát, konkrétan az 1977-es Low és „Heroes” albumoknak a borongós instrumentális kompozícióit említik referenciaként. Az erős Scott Walker-hatásokat is mutató tízperces címadó szám, a Blackstar – melyből egy 46 másodpercnyi részletet már hallhattunk a svéd kliprendező Johan Renck (Stakka Bo) brit tévésorozatának, a november 12-én induló The Last Panthersnek főcímében – november 19-én jelenik meg beharangozó kislemezdalként.

A hírek szerint az albumról ez az egy szám átkerült a Lazarus című sci-fi musical anyagába is, melyhez Bowie a régi számai mellett friss kompozíciókat is adott (A Földre pottyan férfi című 1976-os Bowie-filmre és az annak alapjául szolgáló 1963-as Walter Tevis-regényre épülő, Enda Walsh ír drámaíróval közösen jegyzett zenés darab premierjét épp a kislemezdal megjelenése előtti napon, november 18-án tartják a New York Theatre Workshop színpadán).

FRISSÍTÉS: David Bowie hivatalos Facebook-oldalán október 25-én éjszaka feltűnt az előző napi The Times-cikkre válaszul egy poszt, mely az album és a kislemezdal címét és megjelenési dátumát is megerősítette, a hangzásra vonatkozó megjegyzéseket azonban pontatlannak minősítette, azt pedig határozottan cáfolta, hogy a Blackstar című dal a Lazarus színdarabnak is része lenne.

bowie-blackstarnews2

.
bowie-lazarus

.
a Blackstar című friss Bowie-dal egy részlete a közelgő The Last Panthers krimisorozat főcímében:

FRISSÍTÉS 2: november 10-én érkezett egy olyan előzetes is, ahol 46 másodperc helyett már másfél percet is hallhatunk a dalból!

FRISSÍTÉS 3: november 13-án egy újabb félperces beharangozó érkezett, ezúttal már a Blackstar videoklip képeivel!

.
két előzetes a Samantha Morton, John Hurt és az algériai-francia Tahar Rahim főszereplésével forgatott The Last Panthers sorozathoz:

a tegnapi The Times-hír a közelgő új Bowie-lemezről:

bowie-times

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39