A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Új lemezzel jelentkezik Ripoff Raskolnikov

Szaniszló Hajnalka
2016. április 2., 10:47

Ripoff az egyik legkiválóbb dalszerző, akit valaha hallottam – ezért dolgozom fel mindig a számait! És ehhez még hozzáadódik az erőteljes színpadi jelenléte is. Ezek teszik őt világklasszissá.”

– Ian Siegal (British Blues Awards)

Ripoff Raskolnikov, aki már 15 évesen Bob Dylan rajongó volt és 18 évesen a vállára vette a hangszerét, majd gyakorlatilag az egész világot bejárta, időközben tiszteletbeli magyarrá avanzsált, sok időt tölt hazánkban, mind saját, vidéki házában, mind pedig a színpadon, hiszen rendszeresen koncertezik nálunk. Számos, a hazai zenei élet neves képviselőjével ápol már-már baráti kapcsolatot, így például Ferenczy Györggyel és Kiss Tibivel is. A Quimby énekese, aki egyébként többször is fellépett már Ripoff Raskolnikov társaságában, s így vélekedik róla: „…karaktere és zeneisége egy nagyon fontos szimbolikus figura számomra. A valódi vagabond művész útszéli apoteózisa.”

A zenéjével az afrikai-amerikai zenei gyökereket autentikusan, mégis egyfajta értelmiségi szerzőként képviselő, dalaiban minden sallangól mentes, nyers egyszerűséggel, ugyanakkor elementáris erővel megszólaló, egészen sajátos világot kialakító zenész a napokban jelenteti meg legújabb, sorban tizenkettedik lemezét, a beszédes című Odds and Ends korongot. A lemez 12 dala, ahogyan a címadó nóta is mutatja, egy nagyon színes tartalommal bíró lemezzé áll össze. Ripoff Raskolnikov esetében nem egyszerűen dalszerzésről, majd a dalok egységes lemezzé való összeállásáról van szó. A zenész az évtizedek során hiteles történetmesélőjévé is vált azoknak az eseményeknek, amelyek dalaiban megjelennek, így világa egy, a zenehallgatásnál jóval komplexebb élményt nyújt a hallgató számára.

Az Odds and Ends dalait április 2-án hallhatja majd a közönség Budapesten, a Kuplung Klubban, ahol Ripoff Raskolnikov saját, kizárólag magyar zenészekből álló zenekarával lép majd színpadra.

ripoff_raskolnikov_photo_2016d

1987-ben, amikor először Magyarországon járt, úgy érezte, hogy hazánkban olyan közönségre talált, amely érti, érzi a dalait, amelynek fogékonysága megfelelő terep lehet számára. A rajongók, a stílus iránt érdeklődők és azok, akik szeretik az életszagú, minden erőlködéstől mentes, hiteles és karakteres történeteket, melyek tapasztalatokon, egy borzasztóan tartalmas élet(mű)nek a dallamokba és a dalszövegekben való beemelésén alapulnak, érdemes időben érkezniük a lemezbemutatóra, mert az estét nyitó hazai előadó a Zanzinger után a Ripoff Raskolnikov Band egy olyan életérzéssel átitatva prezentálja majd az Odds and Ends lemez dalait, amely kalandos életművének minden, jó értelemben vett színes limlom-ába betekintést enged majd a közönség számára.

Ripoff Raskolnikov Odds and Ends lemezbemutató koncert

w/Zanzinger

Hely: Kuplung Klub, 1061, Budapest, Király utca 46.

Dátum: 2016. április 2., szombat

Kapunyitás: 20:00

Menetrend:

21.30 – Zanzinger

22.30 – Ripoff Raskolnikov


Facebook esemény és jegyek, egyéb infók:

http://www.ripoffraskolnikov.com/

ripoff_raskolnikov_odds_and_ends_front_cover_2016

Szerző: Szaniszló Hajnalka