A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Új lemezzel tér vissza Budapestre a The Subways!

2022. december 7., 15:40

A brit trió többször megfordult Magyarországon, a Rock & Roll Queen pár sorát magyarul is hallhattuk tőlük koncerteken (és egy 2020-ban felvett karantén verzióban is, több más nyelv mellett), most azonban a covid és egyéb, a zenekar körüli változások miatt jól kiéheztették a hazai közönséget. De már nem kell sokáig várni: a The Subways március 27-én visszatér a Dürer Kertbe, ráadásul az új lemezüket is hallhatjuk!

Az elmúlt két év senkinek sem volt könnyű és ez alól a The Subways sem kivétel. A szinte tinédzser zenekarként alakult triót 2020-ban családi okokra hivatkozva otthagyta Josh Morgan alapító-dobos – Billy Lunn, a frontember öccse –, helyét Camille Phillips vette át. A világjárvány alatt a munkát Lunn mentális egészsége is nehezítette, aki nyíltan beszélt arról, hogy bipoláris zavarral diagnosztizálták és az Anonim Alkoholisták gyűlését is rendszeresen látogatja. A készülő új lemez megjelenését eredetileg 2021 végére vagy 2022 elejére tervezték, de mostanra fest úgy, hogy minden újra összeállt a zenekar körül, ugyanis a nemrégiben megjelent Black Wax kislemez mellé már az új album címét és megjelenési dátumát is megkaptuk.

Az ötödik album, az Uncertain Joys január 13-án jelenik meg, előfutárként pedig a Black Waxen túl már több single-t is kihoztak. A Black Waxről Billy így mesélt: „A tél közepén, a járvány idején a zenekar stúdiójának melegében téli álmot aludtam, és napokig pörgettem kedvenc előadóim lemezeit a lemezjátszómon. Egyszer csak úgy éreztem, hogy hálámat kell kifejeznem magáért a zenéért. Nemcsak az inspirációért, amit kedvenc művészeim dalszerzőként nyújtanak nekem, hanem mindazokért a különböző aspektusokért, amelyeket a zene holisztikusan nyújt nekünk, embereknek: a pihenésért, az összetartozás és a megértés érzéséért, de a puszta esztétikai élvezetért is, amit a fülünk közötti tér ápolása nyújt. Tekintettel arra, hogy életünk első koncertje a harlow-i The Square megszentelt színpadán volt, amely a toryk több mint egy évtizedes uralma után mára már romokban hever, úgy éreztem, hogy csakis a The Square bárpultjából kiemelt, fából épített gitárral vehetem fel a gitárszólamaimat. Ezt a gitárt, amelyet a helyi legenda, Murray Torkildsen épített, egy nagyon jó barátom, Adam Smith adta kölcsön, aki olyan keményen küzdött a The Square megmentéséért annak utolsó napjaiban. Nem véletlen, hogy az online neve Black Wax. Éljen sokáig a Square! Éljen sokáig a zene!”

Posztjában Lunn még hozzátette, alig várják, hogy a Black Waxet élőben is játsszák, próbákon ugyanis hatalmasat szól. Mi is alig várjuk, és abban is biztosak vagyunk, hogy az újdonságok mellett még befér pár klasszikus, mint például az ikonikussá vált Rock & Roll Queen vagy az Oh Yeah.

Facebook-esemény