A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Új Violent Femmes-lemez 15 évvel az utolsó album után – itt az első szám! +FRISSÍTÉS: itt a teljes négyszámos EP!

2015. március 5., 10:29

Az 1983-as címnélküli bemutatkozó albumával mániákus akusztikus rocktrióként a világ egyik legjobb lemezét jegyző amerikai Violent Femmes 2000 óta nem jelentkezett új saját dalokkal, majd 2009-ben fel is oszlott. A debüt 2013-as jubileumán eredeti felállásban újjáalakult trió tavaly dobost cserélt (az új tag az Amanda Palmer-féle Dresden Dollsból érkezett Brian Viglione lett), és most felvettek egy új EP-t, amiről már hallható is egy szám!

Az első lemezeivel számos későbbi zenekarnak (többek közt a Pixiesnek és a Weezernek is) példát mutató trió dalszerző-gitáros-énekes vezére, Gordon Gano az 1998-ban elkészült, de rendes kiadást csak 2000-ben kapó Freak Magnet album sikertelensége után bejelentette, hogy nem lesz több új Violent Femmes-dal (2002-ben bezzeg gond nélkül ki tudott adni Hit The Ground címmel egy szólólemezt, melyen szerzeményeit olyanok énekelték, mint PJ Harvey, Mary Lou Lord, Linda Perry, Martha Wainwright, Lou Reed, John Cale, Frank Black és a They Might Be Giants tagjai). A XXI. század első évtizedében a trió csupán egy kislemezt adott ki, de azon sem saját dal szerepelt, hanem a Crazy című Gnarls Barkley-dal átirata (cserébe azért, mert Cee Lo Greenék nagy slágert csináltak az első Violent Femmes-albumról feldolgozott Gone Daddy Gone-ból), és a basszusgitáros Brian Ritchie is azt nyilatkozta, hogy Gordon Gano dalszerzői tehetsége elapadt. A basszista ekkoriban perben is állt a frontemberrel, és a zenekar végül 2009-ben fel is oszlott.

violentfemmes-old

A 2013-as reunióból az eredeti dobos Victor DeLorenzo hamar kiesett, de a helyére felvett Dresden Dolls-tag Brian Viglione láthatóan jól bevált, mivel a Violent Femmes másfél évtized után felvett egy EP-t, melyről elsőként a Love Love Love Love Love című számot tették közzé. Kis szépséghiba, hogy még ez is feldolgozás (a kaliforniai Threes And Nines indie rock trió egykori frontemberétől, Jake Brebestől), de a folytatásban már bizakodhatunk – főleg, hogy Gordon Gano azt nyilatkozta, hogy a visszatérő EP után tavasszal újabb számokon is dolgoznak majd.

a dal Jake Brebes-féle eredetije a szerző SoundCloud-oldaláról, 2012-ből:

a feldolgozással együtt közzétett EP-borítókép:

violentfemmes-happy

.
FRISSÍTÉS: a négyszámos Happy New Year EP végül a Record Store Day alkalmából jelent meg, és itt hallható róla az a három új felvétel is, melyek nem feldolgozások, hanem Gordon Gano-szerzemények!

Happy New Year Next Year

Good For/At Nothing

Fast Horses

.
.
egy tavalyi interjú a trióval, középen már az új dobossal:

a Crazy című Gnarls Barkley-sláger átirata a legutóbbi Violent Femmes-kislemezről, 2008-ból:

a Gnarl Barkley 2006-os Violent Femmes-feldolgozása, a Gone Daddy Gone

…és annak eredetije, a trió legelső kislemez- és klipdala az 1983-as első album idejéből:

a teljes 1983-as címnélküli Violent Femmes-album itt hallható:

1. Blister In The Sun
2. Kiss Off
3. Please Do Not Go
4. Add It Up
5. Confessions
6. Prove My Love
7. Promise
8. To The Kill
9. Gone Daddy Gone
10. Good Feeling
11. Ugly
12. Gimme The Car

az 1983-as album teljes anyagának élő feldolgozása a Dresden Dolls duó (Amanda Palmer és Brian Viglione) és a Violent Femmes-basszista Brian Ritchie közös előadásában, vendégként a PJ Harvey-kollaborátor John Parish és az egykori Bad Seeds-tag Mick Harvey közreműködésével, egy 2012-es ausztrál fesztiválról:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39