A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Smile – Újabb kislemez jött ki az év legjobban várt albuma elé

Wágner Gábor
2022. január 28., 12:02

Bár a Covid nem úgy fog megmaradni az emlékezetben, mint valami kellemes és jó dolog, mégis vannak pozitívumai is. Mint amilyen például két Radiohead-tag, Thom Yorke és Jonny Greenwood új zenekara, a The Smile, ami a lezárások idején alakult meg. A trió harmadik tagja Tom Skinner a Sons of Kemetből.

A zenekar teljes titokban készült arra, hogy kilépjen a fényre. Ebben mellettük állt egy negyedik ember is, Nigel Godrich, aki a Radiohead lemezeken is már producerként vett részt, illetve vele alapította meg Thom Yorke az Atoms for Peace supergroupot is. Aztán tavaly májusban váratlanul kiálltak a nagyközönség elé: a Glastonbury fesztivál livestream közvetítése volt az első alkalom, hogy koncertet adtak, még ha nem is a hagyományos módon, hanem a neten keresztül.

Azóta a trió az első nagylemezén dolgozik, ami már elég jól állhat, hisz az új évet azzal indították, hogy elkezdtek megosztani számokat a bemutatkozó albumról. A sort január 10-én nyitotta a You Will Never Work in Television Again című szám, most pedig itt a legfrissebb, a második dal a sorban, aminek jóval egyszerűbb címe van: The Smoke.

Az eddig megjelent két szám és a tavalyi koncert anyag alapján valamiféle izgalmas és elszállt, krautrockos-posztpunkos-mathrockos anyagot várhatunk a The Smile-tól, ami a nevét egy angol költő, Ted Hughes egyik versétől kölcsönözte, és nem éppen a felszabadult, boldog mosolyra céloz, hanem arra a sunyira, ami a hazudós emberek sajátja.

Hogy pontosan mikor érkezik a nagylemez, azt most még nem tudni, de reméljük, minél hamarabb. Már csak azért is, mert ez az év egyik legjobban várt nagylemeze.