A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Újra kiadják a német énekesnő, Nico két nagylemezét

Wágner Gábor
2024. február 5., 17:10

A The Marble Index 1968-ban jelent meg, és ez volt Nico második szólóalbuma, míg a Desertshore pedig a harmadik, azt pedig 1970-ben adták ki eredetileg. Most mindkét nagylemez megjelenik újrakeverve, CD-n és vinylen is. A kiadó a Domino Records, és május 29-én érkezik a két nagylemez.

Nico 1967-ben debütált a Chelsea Girl című nagylemezével, ugyanabban az évben, amikor a The Velvet Underground and Nico című album is megjelent. Ezt követően, John Cale-lel a háttérben, Nico nem maradt a megkezdett úton és nem is hajolt el a popzene irányába, hanem kísérletező lemezek készítésébe fogott. Ennek volt első két nyoma a most újra megjelenő két album.

A The Marble Index állítja nagyobb kihívások elé a hallgatót. Avantgárd elszállás, amit az európai kortárs-kísérleti zene ihletett. Az albumnak ennek ellenére jó volt a visszhangja, és a kritikák is méltatták. Az eredeti nagylemezen nyolc szám volt, ám amikor 1991-ben ismét megjelent rákerült két bónusz dal. Ezek a 2024-es újrakiadáson is szerepelnek majd.

Az 1970 decemberében megjelent Desertshore újra felhasználta a hagyományos pop elemeit, de azért elég távol esett tőle így is. Talán a súlyosabb-elszálltabb Velvet-számokhoz állt közel az album hangulata, illetve ez a lemez sem vonta ki magát a kortárs zene hatása alól. Az albumot nyitó dal, a Janitor of Lunacy a barát Brian Jones emlékére íródott, aki az azt megelőző évben hunyt el.

Szerző: Wágner Gábor