A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

UNKLE: Sick Lullaby – új dal és videó + Nick Cave remixduettje a néhai Gavin Clarkkal

2017. február 1., 10:53

Az ausztrál dalnok Nick Cave a 2010-es évek hajnalán szerepelt már UNKLE-számban (Money And Run) és remixet is kapott James Levelle elektro-rock kollektívájától (Hyper Worm Tamer), most viszont ő készített egy átdolgozást – a Bad Seeds nagy szakállú hegedűsével, Warren Ellisszel együtt –  az UNKLE zenészeiből alakult Toydrum projekt remixlemezére, ahol a kollektíva 2015-ben elhunyt énekesének, a felső kép közepén látható Gavin Clarknak adott egy posztumusz duettet. Szintén most a héten érkezett egy új UNKLE-videó is: a kultikus brit folk-rock dalnokkal, Keaton Hensonnal felvett Sick Lullaby a tavalyi Cowboys Or Indians után már a második szám az idén érkező The Road című visszatérő albumról.

A kalapos főnök James Lavelle már az általa összeállított 2014-es londoni Meltdown fesztivál idején is kiadott egy UNKLE-kislemezt az 1988-as születésű angol gitáros-zongorista trubadúrral, de az egy feldolgozás volt (a Roberta Flack által híressé tett First Time Ever I Saw Your Face című Ewan MacColl-szerzeményből), most viszont egy saját közös dallal jelentkeznek. A Sick Lullaby című számhoz a Massive Attack- és Björk-munkák mellett már több UNKLE-videóval (Runaway, Follow Me Down, Where Did The Night Fall stb.) is bizonyító londoni Warren Du Preez & Nick Thornton Jones vizuálművész-páros forgatott sejtelmes kisfilmet.

UNKLE feat. Keaton Henson: Sick Lullaby

UNKLE feat. Keaton Henson: First Time Ever I Saw Your Face – a Shelter című mozifilmbe is bekerült 2014-es feldolgozás. . .

. . . mellyel egy időben – szintén a 2014-es Meltdown fesztivál alkalmából – megjelent egy másik limitált példányszámú UNKLE-kislemez is, a Worship című instrumentális számmal, melyhez szintén a Warren Du Preez & Nick Thornton Jones páros forgatott videót:

.
Ami a Toydrum nevű párost illeti, azt az UNKLE 2007-2011 közötti felállásának két kulcszenésze, a göndör Pablo Clements és az amerikai multiinstrumentalista James Griffith alakította (az előbbi DJ-producer már a kilencvenes évek második felében feltűnt a Psychonauts tánczenekarban és a Mo’Wax Crew-ban, míg az utóbbi a posztrockos baltimore-i Lake Trout együttes éléről érkezett).

Distant Focus Vol. 1 című 2014-es Toydrum-minialbumon Gavin Clark is énekelt egy dalban (I’ve Got A Future), és vele indították a legfelső képen látható Evangelist nevű trióprojektet is, ám annak címnélküli bemutatkozó albumát már csak a dalszerző-énekes halála utáni hónapokban tudták befejezni – és 2015 végén adták ki.

A Toydrum-tagok a Toy Rooms nevű brightoni stúdiójukban dolgoztak már együtt – a szintén brightoni lakos – Nick Cave-vel, például az énekes forgatókönyvéből készült Lawless (Fékezhetetlen) című 2012-es gengszterfilmnek a zenéjén is, melynek Warren Ellis volt a szerzőtársa. Cave már az említett Money And Run című 2011-es UNKLE-számukban is énekelt, míg Ellis az Evangelist-lemezükön is közreműködött, így nem meglepő, hogy az ausztrál párost is meghívták a My Eye On You (To Reinvision) című remixalbumra, melyen a Distant Focus Vol. 1 és az Evangelist lemezek számait értelmezték újra “barátok, kollégák és olyan emberek, akikkel szeretünk dolgozni“. Nick Cave a Gavin Clark által énekelt I’ve Got A Future-t választotta, és a Warren Ellisszel készített remixben maga is énekelt, így a végeredmény egy síron túli duett lett.
.

az április 7-én megjelenő My Eye On You remixalbum beharangozó videója. . .

. . . és számlistája a remixerek nevével:

Toydrum: My Eye On You (To Reinvision)

My Eye on You (feat. Gavin Clark)
Void & Form (feat. Joel Wells) (Trentemøller Remix)
It Came Without Warning (Alexander Palmestål Rework)
I’ve Got A Future (feat. Gavin Clark) (Nick Cave & Warren Ellis Rework)
Waves Form (MEon Rework)
God Song (Frank Wiedemann Remix)
I’m In Love Tonight (Pye Corner Audio Rework)
Just Like Going Home (Steve Mason & Tom Gray Rework)
Jesus Song (Rival Consoles Rework)
Blue Crystal Fire (Joel Wells & Abi Wade Rework)
Oscars Theme (Correlations Rework)
It Came Without Warning (Another Man Lost & Samana Rework)
Know One Will Ever Know (Richard Norris Remix)
I’ve Got a Future (feat. Gavin Clark) (Mojib’s Two Litanies Remix)

.

Toydrum feat. Gavin Clark: I’ve Got A Future (Nick Cave & Warren Ellis Rework)

az I’ve Got A Future eredetije, a Distant Focus Vol 1 című 2014-es Toydrum-minialbum Gavin Clark-kollaborációja. . .

. . .mely Jack Weatherley rendező 2015-ös The Hope You Promised Love rövidfilmjének is zenei alapja lett:

.
a Toydrum és Gavin Clark közös Evangelist projektjének címnélküli  2015-ös albuma, melyen Warren Ellis is közreműködött:

The World That I Created
Spirit
Same Hands
I’m In Love Tonight
Know One Will Ever Know
Never Feel This Young
God Song
The Unbeliever (I’m Never Wrong)
I Wanna Lift You Up
Whirlwind Of Rubbish
Holy Holy

.

Nick Cave & Warren Ellis: We Are Not Alone – filmbetétdal
nov. 24., 4:33
Placebo: Surrounded By Spies – új szám a Never Let Me Go album bejelentéséhez
nov. 9., 4:35
Jennylee / Warpaint: Clinique – kislemezdal a teljes csajkvartett közreműködésével
nov. 8., 14:02
Damon Albarn és Joan As Police Woman párizsi koncertje – új duettjük élő ősbemutatójával
nov. 6., 12:36