A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Utolsó koncertek a Budapest Parkban – e héten zárja szokatlan szezonját a Park

2020. szeptember 28., 16:02

A járvány sújtotta idei szezont rengeteg újratervezés jellemezte. A Budapest Park azonban semmiképp sem szerette volna élőzene nélkül hagyni látogatóit, ezért igyekeztek a helyzetből a maximumot kihozni, amit remekül reprezentálja az utolsó másfél hét színes programkavalkádja is. Ezzel párhuzamosan már megkezdődtek a 2021-es, jubileumi, 10. évad előkészületei, és rengeteg nagy durranás várható.

Sok váratlan, a normális működéstől teljesen eltérő helyzethez kellett idén alkalmazkodnia a Budapest Parknak: kinyitottak teraszként (ParkKert), kisszínpadot építettek a klubkoncert hangulatért, és sokáig hittek abban, hogy augusztus 15-én a korlátozások tovább enyhülnek, és végre teljes pompájában láthatjuk újra a helyet. A nagyszínpad azonban sajnos idén üres maradt. Amellett, hogy rengeteg újratervezést eredményezett a döntés, az 500 fős korlát hatalmas anyagi terhet is rótt a helyszínre, amely így kapacitásának kevesebb mint 4%-át tudta kihasználni a koncertek során. A Budapest Park működésének alapjául a nagykoncertek szolgálnak, erre van berendezkedve, egy esemény nagyjából 5-6000 főnél válik rentábilissá, valamint a szezonban átlagosan 500 ember dolgozik a Park megfelelő színvonalú működéséért.

Összehasonlításképp a tavalyi közel 600.000 látogató helyett idén összesen alig több mint 70.000 koncert, afterbuli vagy ParkKert-vendéget prognosztizálnak, jegyárbevételük pedig a tavalyinak kevesebb mint 5 %-a lesz, míg teljes árbevételük az előző évhez képest 92 %-kal csökkent.

Margaret Island

A lehetőségekhez alkalmazkodva kisszínpadukat tovább bővítették, hogy nagyobb technikai igényű zenekaroknak is lehetőséget tudjanak biztosítani, így exkluzív klubkoncertet adott például a Punnany Massif, a Vad Fruttik, a Margaret Island, a 30Y, Caramel, a Bohemian Betyars vagy az Irie Maffia. Az utolsó hetekre is jutott izgalom, hiszen a szeptember 21-től érvényben lévő rendelet értelmében a Park is csak 23 óráig lehet nyitva.

De ez sem állíthatta meg őket abban, hogy a kapuzárásig igazi koncert-dömpinggel készüljenek!

Október 4-ig ugyanis még szinte minden napra akad egy kis élőzenei élmény: 29-én a Pál Utcai Fiúk legendás alter-slágerekkel, 30-án a Péterfy Bori & Love Band új számokkal, október 1-jén Lovasi András és zenésztársai Lovasi, Kispál és a Borz, és Kiscsillag dalokkal várják a közönséget, a szezont pedig igazi zúzással, a hazai rock örök zászlóshajójának számító Tankcsapda tripla-koncertjével zárják. A visszaszámlálás tehát elkezdődött: már cask napunk maradt, hogy a szabad ég alatt olyan zenekarokat lássunk testközelből, amelyek egyébként az ország legnagyobb színpadait szokták megtölteni.

Péterfy Bori

A zenei programok mellett idén is teret engedtek más művészeti ágaknak is, így például először köszönthették a „fedélzeten” a Mai Manó Házat, de a CAPA Központ is visszatért egy kiállítással, amihez két program is kapcsolódott Adorjáni Bálint színész és Szőke Barna, a The Qualitons gitárosának prezentálásában. A Margó Irodalmi Fesztivál is különlegességekkel készül(t): Valuska László és Ott Anna a Margó olvasásnépszerűsítő sorozatában a koncertek előtt beszélgetett a Margaret Islanddel, a Carson Comával, és 30-án Péterfy Borival zárják a sort. Nemrégiben pedig Simon Márton a Dalok a magasföldszintről című verseskötetéből olvasott fel, miközben Táborszky Bence trombitán kísérte.

A kilencedik szezon tehát igencsak keserédesnek bizonyult, de a Park stábja kreativitásának, kitartásának és innovatív hozzáállásának köszönhetően a maximumot hozták ki az évből, miközben gőzerővel dolgoznak már a jövő évi, jubileumi, tizedik évadon, amelyben már most olyan világsztárok várhatóak, mint a Gogol Bordello, a Deftones, LP, a Nick Mason’s Saucerful Of Secrets, a 5 Seconds of Summer, a Billy Talent, a Morcheeba, Tash Sultana, a Black Veil Brides vagy a Pixies. De a szervezők további ínyencségeket is ígérnek mind nemzetközi, mind hazai fronton. Öröm az ürömben, hogy eddig példátlan módon a jövő évi programból már 54 koncertet bejelentettek, és nagyjából a teljes program 85%-a már készen áll. Október 4-ig pedig még majdnem minden nap exkluzív klubkoncertekkel várják a zenerajongókat, és bíznak benne, hogy a jubileumi szezont már normális kerékvágásban ünnepelhetik majd a közönséggel.

További infó: budapestpark.hu 

Nyitókép: Rosta Márk

Margaret Island fotó: Bódis Krisztián

Péterfy Bori fotó: Nagy Marci