A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Vagabon feat. Courtney Barnett: Reason To Believe – Tim Hardin-feldolgozás

2021. január 7., 9:39

Courtney Barnett ausztrál gitáros-énekesnőtől a 2018-as Tell Me How You Really Feel albuma és 2019-es Everybody Here Hates You kislemeze óta csak átdolgozásokat kaptunk: a Loose Tooth trió Keep Onját, Anna Calvival duettben a Don’t Beat The Girl Out Of My Boy-t, Leonard Cohen-, Archie Roach- és Seeker Lover Keeper-átiratokat egy MTV Unplugged műsorban és a Kev Carmody-féle Just For You-t egy tribute albumon – most 2021 elején pedig egy Tim Hardin-feldolgozást jelentet meg a kameruni-amerikai multiinstrumentalista-énekesnő Vagabon társaságában.

Az 1994-ben Laetitia Tamko néven Kamerun fővárosában, Yaoundében született, de 13 éves kora óta Amerikában élő dalszerző-producer-énekesnő 2014-ben tűnt fel Persian Garden című indie rockos első EP-jével, amit 2017-es Infinite Worlds debütalbuma után a már szintetizátorokat és programozott alapokat is bőven használó 2019-es Vagabon nagylemez követett – no meg közös turnék Julie Byrne-nel, Angel Olsennel és persze Courtney Barnett-tel (sőt volt, hogy Julien Baker is csatlakozott hozzájuk harmadik fellépőként, amint az alábbi 2018-as csoportkép is mutatja).

Vagabon 2020 januárjában a Floria Sigismondi által rendezett The Turning horrorfilm sztárparádés soundtrack albumán jelentette meg The Wild című legutóbbi számát, majd a következő hónapban ismét Courtney Barnett társaságában léphetett fel. Az ausztrál művésznő februári Los Angeles-i koncertjén két közösen eladott számuk egyikének a heroinfüggőségébe belehalt amerikai dalszerző-énekes Tim Hardin (1941–1980) Reason To Believe című 1966-os balladáját választották, melyet a Greenwich Village-i folkszíntéren a hasonlóan tragikus sorsú cseroki származású bendzsós-énekesnő Karen Dalton (1937–1993) dolgozott fel először – mielőtt a hetvenes évek elején a Carpenters és Rod Stewart mainstream verziójában slágerré vált volna.

Vagabon a közös élő előadás után úgy döntött, hogy stúdióverzióban is rögzíti a feldolgozást a vendéghangnak meghívott Courtney Barnett-tel, és a néhány órája megjelent duettfelvételhez még a mai nap folyamán közzétesz egy videót is (ami majd idekerül frissítésként). FRISSÍTÉS: magyar idő szerint délután 4-kor meg is érkezett!

.

a dal 1966-ban – a fenti fekete-fehér képen látható coloradói házban – felvett Karen Dalton-verziója egy 2012-es posztumusz albumról. . .

. . .és a szerző Tim Hardin előadásában – az 1966-os első lemezén kiadott stúdióverzióban és egy videón a halála előtti évben, 1979-ben:

If I listen long enough to you
I’d find a way to believe that it’s all true
Knowing that you lied
Straight-faced, while I cried
But still I’d look to find a reason to believe

Someone like you makes it hard to live
Without somebody else
Someone like you makes it easy to give
Never think of myself

If I gave you time to change my mind
I’d find a way to leave the past behind
Knowing that you lied
Straight-faced, while I cried
But still I’d look to find a reason to believe

If I listen long enough to you
I’d find a way to believe it’s all true
Knowing that you lied
Straight-faced, while I cried
Still I’d look to find a reason to believe

.
Courtney legutóbbi duettje tavaly augusztusból, a Newport Folk Festival virtuális verziójának műsorközvetítése során Phoebe Bridgers társaságában elénekelt Everything Is Free című Gillian Welch-dal, melyet korábban mindketten előadtak már sokszor külön-külön is:

.
Vagabon klipjei 2019-es címnélküli nagylemezéhez. . .

. . .és 2017-es Infinite Worlds debütalbumához. . .

. . .ez pedig itt a Persian Garden című első EP-je 2014-ből:

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59