A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Valerie June: Astral Plane – Massive Attack-kollaborációból született dal a gitáros-énekesnő új albumáról

2016. október 23., 23:59

Valerie June amerikai country-folk-blues-soul dalszerző-gitáros-énekesnő a Budapest Bárral és más neves roma zenészekkel közös 2009/2010-es fellépései – no meg második férje, a VJ-vizuálművész Fülöp Farkas (Kiégő Izzók) – révén magyar zenei kapcsolatokra is szert tett: a 2013 legjobb lemezei közt ünnepelt első igazi stúdióalbumán, a Black Keys-frontember Dan Auerbach társszerző-produceri segédletével készült Pushin’ Against A Stone-on a hegedűs Kézdy Luca és a trombitás Barabás Lőrinc, továbbá az Amoeba tagságából a basszusgitáros-producer Sabák Péter és Boros Levente dobos is közreműködött. Most bejelentett új lemezén Norah Jones a díszvendég, az itt hallható első dal pedig Massive Attack-kollaborációból született.

valeriejuen-guitar5

Az 1982-ben a Tennessee állambeli Jacksonban született, zenei pályáját templomi gospelkórusokban kezdő Valerie June Hockettnek a 2013-as sikerlemeze előtt is volt már pár magánkiadású albuma: a még első férjével, a gitáros Michael Joynerrel közös memphisi Bella Sun duó élén készített 2004-es No Crystal Stair után bendzsós-gitáros-énekesnőként szólópályára térve már egyedül vette fel a 2006-os The Way Of The Weeping Willow-t egy XIX. századi vidéki udvarház szalonjában, majd a 2008-as Mountain Of Rose Quartzot is hasonlóan minimalista szólóprodukcióként rögzítette. Ezután kapott meghívást a Budapest Bár körétől 2009 őszén a New York-i Magyar Kulturális Évad keretében a roma származású muzsikusainkat fekete amerikai zenészekkel összehozó Fire+Fire koncertekre (az alábbi New York-i koncertfotón Mazz Swift hegedűs-énekesnő, Szalóki Ági és a zongorista Szakcsi Lakatos Béla mellett látható, akikkel a következő évben a budapesti Művészetek Palotájában is együtt lépett fel), 2010-től pedig már brooklyni lakosként Kickstarter közösségi finanszírozással kezdte el készíteni új lemezanyagát, melyhez az évek során Nashville-ben, Budapesten és Los Angelesben is rögzített számokat – az első igazi stúdióalbumának számító Pushin’ Against A Stone végül 2013-ban jelent meg, megérdemelt sikert aratva.

valeriejune-szakcsi

Valerie June most a héten jelentette be következő lemezét 2017. január 27-re The Order Of Time címmel. A dalszerző-gitáros-énekesnő tradicionális zenei világát modernebb, atmoszferikusabb hangzásokkal bővítő új albumhoz Norah Jones is hozzájárult – zenekarának orgonistájával (Pete Remm-mel), a zongorajátékával (három számban is) és a háttérvokáljaival (a lemez másik vendégvokalistája a már tárgyalt fenti fotó bal szélén látható Mazz Swift). Az album producere, Valerie új szerelme, a lenti koncertképen basszusgitározó Matt Marinelli korábban Norah mellett is dolgozott hangmérnökként.

valeriejune-matt

Az első beharangozó számként itt hallható Astral Plane szövegét és énekdallamát Valerie eredetileg egy Massive Attack által küldött zenei alapra írta még tavaly, de amikor kiderült, hogy visszaküldött témáit a bristoli triphopkollektíva nem tudja felhasználni aktuális anyagához, a gitáros-énekesnő saját verziót készített a dalból új albumára:

FRISSÍTÉS: a dalhoz december közepén egy szöveges videót is bemutattak!

.
az új lemez borítója és számlistája:

Valerie June: The Order Of Time (2017)

Long Lonely Road
Love You Once Made
Shake Down
If And
Man Done Wrong
The Front Door
Astral Plane
Just In Time
With You
Slip Slide On By
Two Hearts
Valerie June
Got Soul

valeriejune16album

.
ebben a 2012-es videoklipben Valerie June a Pushin’ Against A Stone albumra nyitódalként felkerülő Workin’ Woman Blues című szerzeményét játssza Barabás Lőrinc és az Amoeba-tagok, a basszusgitáros-producer Sabák Péter és a dobos Boros Levente kíséretében egy osztrák klubban:

a 2013-as Pushin’ Against A Stone album másik kislemezdala, a You Can’t Be Told, mely a Black Keys-vezér Dan Auerbach társszerző-produceri segédletével készült számok közül való:

a lemez munkálatai Auerbach saját nashville-i stúdiójában és a Los Angeles-i legendás Sound Cityben:

a teljes Pushin’ Against A Stone sikeralbum, a Somebody To Love és On My Way című dalokban Kézdy Luca hegedűjátékával :

01. Workin’ Woman Blues
02. Somebody To Love
03. The Hour
04. Twined & Twisted
05. Wanna Be On Your Mind
06. Tennessee Time
07. Pushin’ Against A Stone
08. Trials, Troubles, Tribulations
09. You Can’t Be Told
10. Shotgun
11. On My Way

12. Somebody To Love (Acoustic)

David Byrne: The Fat Man’s Comin’ – karácsonyi dal a kövér Télapóról
dec. 2., 17:30
Gaz Coombes – klipdalok a Supergrass-frontember új Turn The Car Around szólóalbumáról
nov. 30., 10:51
Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08