A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Válságban írt popdalok, hogy egy picit elviselhetőbb legyen a napod” – megjelent a The Anahit új albuma

2023. január 31., 15:16

A popzenét a ritmusos R&B-vel vegyítő The Anahit elképesztően termékeny időszakát éli, most megjelenő #VÁLSÁGPOP című lemezük pedig egyfajta érzelmi hullámvasút. Az album a hétköznapi, mindannyiunkat foglalkoztató témákat dolgozza fel, a motivációt pedig egy különleges dolog, az egyre erősebb TikTok-os közösségük adta hozzá. Az albumot február 11-én az A38 Hajón mutatják be.

„Imádok minden hétre új dalt és új tartalmat létrehozni, nekem ez boldoggá teszi az egész életemet. Azt hiszem, ha bármikor erőlködnöm kellene, akkor az már nem tudna hiteles maradni. Nyilván előfordul, hogy egy dal nem úgy sikerül, de pont ez a lényege ennek a videósorozatnak, hogy nem kell, hogy minden tökéletes legyen. Elképesztően jó érzés ilyen erősen kapcsolódni a hallgatóinkhoz, abszolút figyeljük a reakcióikat. TikTok nélkül például sose derült volna ki, hogy tudok három nyelvű dalt írni.”

A #VÁLSÁGPOP tehát egy dalcsokor, amiben keverednek a magyar, az angol és már a spanyol dalszövegek is, miközben olyan témákhoz nyúlnak, amik meghatározzák a hétköznapjainkat. Egyrészt megjelenik benne például az infláció, másrészt olyan trendi topikok is, mint a Netflix nagysikerű Wednesday című sorozata.

„Rengeteget olvasok, követem, hogy mi van a világban és Magyarországon. Egy rosszabbfajta bulvár cikken úgy fel tudom húzni magam, hogy estére már kész is a dal. Mindig igyekszem naprakész lenni abban, hogy éppen mi foglalkoztatja az embereket. Ez nem is olyan nehéz feladat, hiszen engem is pont ezek a dolgok érdekelnek. 2022-ben olyan érzelmi hullámvasúton voltam, hogy hihetetlen. Voltam nagyon boldog, erős, vidám és voltam durván a padlón is. Ez, és az aktualitás kötik össze a dalokat a lemezen” – meséli Rita.

Az album témáit alapvetően Rita hozta, a demo verziókat pedig a TikTok közösséggel osztotta meg. A neheze azonban csak ezután következett: a zenekar többi tagjával közösen tovább bontogatni az ötleteket, és csapatmunkában befejezni a számokat. Ennek eredményeként született meg a #VÁLSÁGPOP, ami egyfajta terápiás lemez is, de nem csak a zenekar számára.

„Válság van, mindenki teljesen ki van bukva, mi pedig annyival tudunk segíteni az embereknek, hogy amikor a dalainkat hallgatják vagy a koncertjeinken vannak, akkor ki tudják adni magukból ezt a feszültséget, és mosolyt tudunk csalni az arcukra. Ezért válságpop: válságban írt popdalok, hogy egy picit elviselhetőbb legyen a napod.”

Az anyagot február 11-én egy különleges koncerten élőben is meghallgathatjuk az A38 Hajón, ahol több meglepetéssel, izgalmas látvánnyal és olyan vendégekkel készülnek, mint egy amerikai tehetségkutatón a világ legjobb női basszusgitárosának kikiáltott Muck Éva és a Rap.hu 2021-es Female Battle Aréna győztese ESTHA B.

A próbák mellett a The Anahit maximum fordulatszámon pörög tovább, máris új dalokon dolgoznak. Terveik szerint hamarosan visszatérnek Lengyelországba is, ahol tavaly kétszer is telt házas klubkoncertet adtak két igazi helyi sztárénekes, Zalia és Daria Zawialow előtt.

A teljes album:

Facebook-esemény

Fotó: Bikali Sándor