A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Van élet a Kistehénen túl: Kollár-Klemencz László Kamarazenekarával koncertezik Budapesten

2020. július 28., 21:50

Az Ég az erdő című új Kollár Klemencz album január 17-én látott napvilágot, a dalszerző-író-énekes 2008-ban megkezdett első szólóalbumának folytatásaként. Az új dalokat 2020. január 19-én a MOMkultban hallotta első ízben élőben a közönség, az augusztus 4-i alkalom az album második bemutatkozása a T9-ben.


Személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalok a természetből szólnak, az erdő közepén élő alkotótól és vonós zenekarától. Az új lemez dalai ösvényeket taposnak ki a mindennapjainkban, amelyeken elindulva közelebb visznek elveszített ártatlanságunkhoz.
„Az új lemezen több kortárs versfeldolgozás is lesz, Borbély Szilárd volt az első versfeldolgozásom 2012-ben, ekkor indult a Rájátszás, ez a feldolgozás még akkor született. Sajnos Borbély Szilárd azóta már nincs köztünk, az ő emlékének is emléket állítunk most. Erdős Virággal a közös munka már a Legesleges című 2014-ben megjelent albumon kiteljesedett, de a Pápá nyugodj békében című dal később a Kistehén együttes Elviszlek magammal lemezére is felkerült. Most pedig egy újabb formájában az Ég az erdő albumon is bemutatkozik. Kemény István egy Eric Satie feldolgozásra írt szöveggel van jelen, amelyet a Világ túlvégén címmel kifejezetten erre a zenére írt, A műanyag című alkotása pedig verbunkos köntöst kapott ezen a lemezen. Lackfi Jánossal 2019 nyarán dolgoztam együtt, a közös munkából született a Nem tudok élni nélkülem című versfeldolgozás dal – mesélte Kollár-Klemencz László.

A zenei munkálatokban ifj. Csoóri Sándor is közreműködött, a moldvai-magyar csángó zenéből a Pusztinai nagy hegy alatt című dalban az ő játéka kapcsolja össze Kollár-Klemencz világát az autentikus népzenével.

Az új lemezen négy új dal is szerepel, amelyek Kollár-Klemencz László saját szerzeményei. Mindegyikben erős közeledés hallható a népzene irányába, amit személyesen ifj. Csoóri Sándor és felesége Kálna Natália erősít fel. A szövegek elementárisak, és következetes folytatásai a Rengeteg című album szövegvilágának.

Közreműködők:
Kollár-Klemencz László – ének, gitár
Mákó Kató – ütősök (moldvai nagydob, jembe), vokál
Ónódi László – brácsa
Vajdovich Árpád – bőgő, vokál
Valkó Béla – cselló
Csernovszky Márk – zongora, vokál, ütősök

Kollár-Klemencz Kamarazenekar: Ég az erdő
augusztus 4. kedd, 19:00 – T9
1014 Bp., Táncsics Mihály utca 9.

Facebook-esemény