A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Várhatóan még idén kiadja első szólólemezét Beth Gibbons, a Portishead énekesnője

Wágner Gábor
2024. február 1., 16:12

Egyelőre annyit lehet tudni az énekesnő legelső szólóalbumáról, hogy kábé hogyan fog kinézni a borítója, meg hogy mi lesz a címe (Lives Outgrown) és azt, hogy a Domino fogja kiadni, mely kiadóval Beth Gibbons már több mint 10 éve szerződött le egy szólólemezre. De most elkészült, kiadják, jobb későn, mint soha.

Beth Gibbons és a Domino Records még 2013-ban kötött szerződést egy szólólemez elkészítésére és kiadására, a Portishead énekesnője pedig most megtette a nagy bejelentést, hogy végre eljött az ideje annak, hogy eleget tegyen a dolognak. Persze ő sosem arról volt híres, hogy bármit elkapkodna, zenekarával, az 1991 óta létező Postisheaddel eddig mindössze 3 nagylemezt készített (meg egy koncertalbumot), a legutóbbit is már 16 évvel ezelőtt. Szólólemezt pedig még sosem jelentetett meg. 2002-ben Out Of Season címmel Rustin Mannel (a Talk Talk egykori basszusgitárosával) volt egy csodálatos lemeze, illetve 2019-ben a Polish National Radio Symphonic Orchestrával egy másik, melyen Henryk Górecki 3. szimfóniáját adták elő. Meg persze volt jó pár közreműködése egy-egy szám erejéig, legutóbb 2022-ben Kendrick Lamar Mother I Sober című dalában volt vendégénekes.

Hogy a lemez mikor jelenik meg pontosan, azt nem tudni, de az énekesnő közösségi médiában megjelent nyilvános levele alapján azt azért szinte biztos, hogy már készen van, és hogy több mint egy évtizedig készült. A szorongásait, az álmatlan éjszakáit és úgy általában az 50-es éveit (most 59 éves) énekli meg a szólóalbuma dalaiban, melynek egyedül a címe (Lives Outgrown) meg a borítója ismert. Itt nézhető meg, illetve olvasható el Beth Gibbons levele. Zeneileg egyébként nagyon egyszerű lemezt ígér. Izgatottan várjuk, addig pedig hallgassuk meg a legutóbbi, Kendrick Lamarral közös dalát.

Szerző: Wágner Gábor