A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Városok, vonatok, szögesdrót és rock and roll – megjelent Gazda Albert: Leningrád című regénye

2021. május 18., 15:28

Leningrád címmel megjelent Gazda Albert egykori Index- és Magyar Nemzet-főszerkesztő-helyettes, Origo- és Cink-főszerkesztő első regénye. A könyv bemutatója május 20-án, csütörtökön délután 5 órakor lesz a KEG Sörművházban. A szerzővel Nagygéci Kovács József szerkesztő-kritikus beszélget újságírásról és irodalomról, történelemről, jelenidőről, városokról és vonatokról, szögesdrótról és rockandrollról.

„Ez a könyv az útra kelésről szól – írja Gazda Albert Leningrád című kötetéről Vass Norbert író, kritikus, szerkesztő. – A bizonytalankodásról és a bátorságról. A határokról és arról, hogy fütyülni kell a határokra. Ez a gyerek- és a kamaszkor könyve. Álmok és ábrándok, örömök és fájdalmak fogalmazódnak meg fejezeteiben. Focicsapatokról, filmcsillagokról, dalokról, kockás füzetek teleírásáról, a világ belakásáról mesél történeteket. Kivagyiságról és kíváncsiságról. Regényhősökről és csirkefogókról. A helyről, amit otthonnak hívhatunk.

Ez a könyv kacagtató és melankolikus. Morgolódó és derűs. Olyan, mint a zene, ami Göczey Zsuzsa műsoraiban szólt valamikor: sűrű, gazdag, okos, érzelmekkel teli.

Ez a könyv a nekifutásról szóló ballada. Vonatok, városok, buszok, vizek, hó, eső és napsütés könyve ez. Hegycsúcsoké, csodáké, ablakoké. Egy kárpátaljai kisvárosé, a hetvenes és a nyolcvanas éveké.

Ez a könyv egy fiúról szól, a szülőkről, az iskoláról. A barátságról és az elválásról. Nevetésről és pofonokról. Egy birodalomról és az országról, ami hiába van közel, mégis nagyon messze van. A Lenin utcáról, ami nem lehet rövid. Megtudjuk belőle, hogy a ribizlibor és a Rodopi cigaretta az élet kellékei. Ez a könyv az életről szól ugyanis. Az elsőről, ami a jövő kezdete előtt történik velünk, és ami a magára ismerés kalandját ígéri mindenkinek.”

Részlet a kötetből:

„Embereket és városokat fogok gyűjteni, mondtam. Férfiakat és nőket. Értelmeseket. Ez lesz az életprogramom. Eddig lemezeket és könyveket gyűjtöttem, de mostantól máshogy lesz a nagybetűs életben. Az emberekkel kezdek, mert az olcsóbb, utána jönnek a városok, mert az pénzbe kerül, és pénzem nincs. Jó lesz, mondta Attila. Ezt a Csutakot és az idióta haverját is szépen összegyűjtötted. Megérte. Te összegyűjtöd őket, én meg leütöm mindet, bele az árokba. Az nem úgy van, mondtam. Csutak igenis jó fej, a Piszkos Fredet is szereti, nem tehet róla, hogy mindig részeg.”

A könyv bemutatója május 20-án 5 órától lesz. Emellett a falakon 2020-as szentpétervári fotók kiállítása látható, az intézmény 32 csapjából pedig kraftsörök tömkelege kóstolható.

Facebook-esemény.

A kötet megrendelhető a Cser Kiadó oldalán.