A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Venom: From The Very Depths – a legendás metálzenekar új albuma

2015. január 29., 17:35

A már meghallgatható 2015-ös albumok sorában a fényes visszatérések (The Charlatans, Sleater-Kinney), a posztpunk revival (Desperate Journalist), a retrós rock’n’roll (Kitty, Daisy & Lewis), a soul-blues (Curtis Harding), a folk-rock (The Decemberists), a dzsessz-pop (Diana Krall) és a szintetizátorok (Future Of What, Man Without Country, Indiana, John Carpenter) után jöjjön egy telivér metállemez is – a Venomtól!

A newcastle-i Venom a műfaj igazi veteránja, a basszusgitáros-énekes Cronos (született: Conrad Thomas Lant, 1963) még csak 16 éves volt az alapítása idején, 1979-ben. A metál és a punk energiáit és attitűdjét ötvöző zenekar nyolcvanas évek eleji albumaival a thrash és black metal úttörője volt, de a death és speed metal is pokoli nagy hálával tartozik neki. „Akárhogy is, a Black Sabbath után a leggrandiózusabb explóziót a Venom okozta. Tőlük kezdtek szétágazni – egymástól tartózkodva – az új műfajok, és majd csak a kilencvenes évek derekán, friss hatások szükségében igyekeztek egymással is jóban lenni” – ahogy Nagy Balázs írja remek könyvében, az extrém metál évtizedeit áttekintő Sírontúli melódiákban. A Venomnak még az ifjú Dave Grohl is óriási rajongója lett, olyannyira, hogy mikor a kétezres évek elején összehozta a Probot projektlemezt, melyre kedvenc hard rock és metálzenekarainak stílusában az eredeti énekessekkel írt és rögzített új dalokat, a Cronosszal közös számot tette az első helyre!

venom81

Az egy évtized után szétforgácsolódó, majd néhány év szünetet követően 1995-ben klasszikus felállásában újjáalakuló Venomban mára már csak a frontember tartja a . . . hmmm. . . frontot: a mostani trió a Cronos öccsének helyére 2009-ben érkezett hosszú hajú dobos, Dante (Danny Needham) csatlakozásával lett teljes, hiszen a kopasz gitáros Rage (Stuart Dixon) akkor már pár éve benn volt a zenekarban. A héten megjelent új lemez, a From The Very Depths hosszú évek óta a legállatabb Venom-album, a pokol legmélyéről feltörő intro utáni címadó számtól a koncerten felvett közönségénekeltetéssel megspékelt záró Rise-ig, miközben Cronos a motörheades hangzású Long Haired Punks című első kislemezdallal a másik gyökerét jelentő szubkultúrának sem felejt el odaköszönni (ahogy azt 2011-es előző album Punk’s Not Dead című számával is megtette).

1. „Eruptus”
2. „From The Very Depths”
3. „The Death Of Rock ‘N’ Roll”
4. „Smoke”
5. „Temptation”
6. „Long Haired Punks”
7. „Stigmata Satanas”
8. „Crucified”
9. „Evil Law”
10. „Grinding Teeth”
11. „Ouverture”
12. „Mephistopheles”
13. „Wings Of Valkyrie”
14. „Rise”

a Long Haired Punks friss videója:

a 2011-es Fallen Angels album Punk’s Not Dead című dala:

a Dave Grohl-féle 2004-es Probot album nyitódala, a Centuries Of Sin, melyben Cronos basszusgitározik és énekel:

venom-grohl2

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39