A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Videó: így szól ma Jimi Hendrix gitárja

2016. augusztus 23., 16:30

Ugyan a zenész legtöbb hangszerének halála után nyoma veszett, egy 1968-ban Frank Zappanak ajándékozott gitárja a mai napig a Zappa család tulajdonában van. A viharvert, lényegében felbecsülhetetlen értékű Fender Startocaster hangbéli adottságait az apja hagyatékát tovább vivő Dweezil Zappa prezentálta egy rövid videóban.

Furcsa dolog belegondolni, hogy Jimi Hendrix halála után közel fél évszázaddal az általa használt hangszerek még mindig itt vannak velünk. Ugyan a zenész 1970-es halálát követően saját gitárgyűjteményének legtöbb darabja máig ismeretlen helyre vándorolt, meghatározott hangszerei a mai napig szolgálják új gazdáikat.

Az ily módon fennmaradt, egyik legkülönlegesebb kegytárgy az az erősen roncsolt Fender Stratocaster, melyet Hendrix 1968-ban a Miami Pop Festivalon ajándékozott oda Frank Zappanak. Zappa az évtizedek során erősen átalakította a hangszer elektronikáját, alkotóelemeiben mégis ugyanaz a gitár, mint amelyen Hendrix is játszott.

A gitárt most Zappa fia, Dweezil használja, akinek 2015-ös Via Zammata albumán is tetten érhető az egészen zavarbaejtő hangzású relikvia, melyet a zenész különleges videón mutat be.