A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Vissza a feladónak! – színdarab Charles Bukowski Posta című regénye alapján a TRIP Hajón

2020. október 14., 20:10

A nagy sikerre való tekintettel a Szegedi Nemzeti Színház elhivatott Bukowski-rajongó színészei, Bánvölgyi Tamás, Tóth Ádám és Hajdú Róbert, vagyis a BukowsKick, harmadszor térnek vissza Budapestre, a Trip Hajóra, hogy bemutassák a kultikus és világszerte egyre népszerűbb amerikai író, Charles Bukowski első regénye, a Posta alapján készült egyfelvonásos, szórakoztató sztereodrámájukat, amelyet Pritz Péter fordítása alapján Miklós Krisztián írt és Czene Zoltán rendezett. Az előadás október 26-án lesz Budapesten, a Trip Hajón.

Mindannyiunk kedvenc vén kujonjának, Charles Bukowskinak hazai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy első regénye, az eredetileg 1971-ben (nálunk először 2006-ban) megjelent Posta 2019-ben már harmadik kiadását élte meg.

A Szegedi Nemzeti Színház Bukowski-rajongó tagozatát is ez a regény ihlette meg annyira, hogy színházi elfoglaltságaik mellett nem létező szabadidejükben kitalálták, megírták, összepróbálták és színpadra vitték a Vissza a feladónak! című darabot. Az alkotók a háromszereplős, egy órás előadást „kevert műfajú” darabként jellemzik: egyszerre stand up, önéletrajzi road movie és kocsmaszínházi produkció. A rendhagyó darab rendhagyó technikai megoldásaiért (az éterből további szereplők kapcsolódnak be az előadásba) Dancsó Krisztián hangmérnök felelt.

Mint Bukowski összes többi írása, a Posta is és így a Vissza a feladónak! című előadás is – a permanens ivás és másnaposság, állandó nőzés, folyamatos munkahelyi őrület és egyéb viszontagságok mellett – örök érvényű dolgokat vet fel, és ugyanúgy szól a mű antihőséről, Henry Chinaskiról (Bukowski alteregójáról), mint rólunk és a magáról az életről. Olyannyira igaz ez, hogy a legutóbbi TRIP hajós előadáson részt vett egy postás is, aki a nézők között a leghangosabban nevetett, és aki a darab végén elmondta: olyan volt, mintha Bukowski egyben az ő életéről is írt volna.

Vissza a feladónak – sztereodráma egy felvonásban

Trip Hajó, Budapest, I. ker., Szilágyi Dezső tér, 2-es móló

Szereplők: Bánvölgyi Tamás, Hajdú Róbert, Tóth Ádám

Írta: Miklós Krisztián

Rendezte: Czene Zoltán

Fordította: Pritz Péter

Kiadó: Helikon

Facebook esemény és jegyek

Charles Bukowski, az író

BukowsKick