A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Vissza Pompejbe – David Gilmour koncertfilmje

2017. szeptember 15., 18:07

Szeptember 14-től látható a hazai mozikban David Gilmour, a Pink Floyd gitáros-énekesének tavaly júliusi pompeji koncertjén rögzített kétórás mozifilm.

45 évvel a Pink Floyd Live at Pompeii koncertfilm felvételei után, 2016. júliusában David Gilmour visszatért a római kori amfiteátrumba és a „Rattle That Lock” szólóalbumját népszerűsítő turné keretében 2600 rajongó előtt adott két egymást követő estén koncertet. Gilmour megőrizte a monumentális Pink Floyd koncertek audio-vizuális performansz jellegét, a koncert során a lézerek és a pirotechnikai trükkök mellett egy hatalmas köríves vászonra kivetítve külön erre az előadásra készített animációkból álló videomix színesítette a válogatott dalokból álló koncertet.

David Gilmour szinte teljes életműve életre kel a színpadon, köztük olyan Pink Floyd klasszikusok is, mint a Wish You Where Here, a Shine On Your Crazy Diamond, a Comfortably Numb, vagy a One of These Days – ez utóbbi az egyetlen, amely Adrian Maben 1971-es koncertfilmjében is szerepelt. Mindkét estén különleges előadásmódban élvezhette a közönség a The Great Gig In The Sky című szerzeményt is a The Dark Side Of The Moon albumról, amely nagyon ritkán szerepel Gilmour szólókoncertjein. A koncert a klasszikus Pink Floyd dalok mellett David Gilmour szólóalbumai, a Rattle That Lock és az On An Island legsikeresebb szerzeményeit is felvonultatta.

A dupla koncertről mozifilm készült Gavin Elder rendezésében, amely 2017. szeptemberében világszerte több mint 2000 filmszínházban debütál, többségében csak egy-egy estén. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban (szept., 15., 19.), a Csepeli Kultik Moziban (szept. 15.) és a Pólus Moziban (okt. 13., 20.) vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Sopronban (szept. 14.), Szegeden (szept. 15.), Kecskeméten (szept. 15.), Pécsett (szept. 15.), Egerben (szept. 15., 16.), Kaposváron (szept. 16.), Deberecenben (szept. 19., 27.) Szombathelyen (szept. 20.) és Tapolcán (szept. 25.) is bemutatják.