A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Whatever Nevermind – Nirvana tribute album a Record Store Day-re

2015. április 19., 16:07

Az idei Record Store Day-re megjelent kislemezek – az előzetesen már bemutatott kiadványok (Garbage feat. Brian Aubert, Prodigy feat. Sleaford Mods, Citizen Dick, Johnny Marr, Jamie XX stb.) és a tegnapi napon elérhetővé vált új felvételek (Father John Misty: I Loved You, Honeybee, Florence + The Machine: As Far As I Coud Get, Future Islands: The Chase stb.) – mellé jöjjön egy nagylemez is: az amerikai Robotic Empire kiadó remek Nirvanatribute albuma!

Az 1999 óta Virginia állambeli Richmondban működő, főleg experimentális metál, poszt-hardcore és noise-rock profilú kiadó már a Kurt Cobainék utolsó stúdiólemeze előtt tisztelgő tavalyi In Utero, In Tribute, In Entirety albummal is a szokásosnál jóval erősebb Nirvana-feldolgozáslemezt hozott össze – főleg ha tudjuk, hogy különféle jogviták és ilyen-olyan csúszások miatt a sok közreműködővel hét éven át dolgoztak rajta (így szerepelhetett rajta a még 2010-ben, 29 évesen elhunyt garázs-rock hős Jay Reatard is).

Az idén már gördülékenyebben összeállt, de hasonlóan erős Record Store Day-kiadványukon az eggyel korábbi Nirvana-sorlemez, az 1991-es Nevermind dalait dolgozzák fel a Robotic Empire-hoz, illetve terjesztési és baráti köréhez tartozó együttesek, mint a floridai stoner/sludge metal Torche (lásd az alábbi koncertképet!), a bostoni Cave In, az idén júniusban a Gozsdu Manó Klubba is eljutó michigani La Dispute, az első albumával még csak tavaly előállt philadelphiai Nothing vagy a híres japán Boris (melynek gitáros-billentyűs-énekesnője, Wata a fenti nyitóképen pózol a végeredménnyel).

torche-live

A Whatever Nevermind címet kapó tribute album az idén 16 éves lemezcég 116. kiadványaként jelent meg 12 számos vinyl nagylemezen, melyhez bónusz kislemezként jár a louisianai sludge színtérről való Thou együttes két felvétele (a Nevermind 1991-es CD-jén rejtett számként szereplő Endless, Namelessből és a Smells Like Teen Spirit B-oldalas dalából, az Even In His Youth-ból készült feldolgozás), de a teljes 14 számos anyag digitális kiadásban is elérhető – itt végig is hallgatható:

nirvana-pool-bottom

.
ráadásként itt a Robotic Empire tavalyi feldolgozáslemeze is, mely az 1993-as In Utero album előtt tiszteleg:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39