A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Whenyoung – fiatal ír rocktrió a Cranberries városából, pár Pogues-feldolgozással is

2018. január 24., 23:59

A Whenyoung ír indie rock zenekar 28 éves tagjai Limerick városából valók, ahonnan a Cranberries is, és a múlt héten Dolores O’Riordan halálának napján a trió frontleánya, Aoife Power volt a legfiatalabb fellépő a U2-vezér Bono, Glen Hansard, Sinéad O’Connor és a többi nagy név mellett a Pogues-alapító Shane MacGowan 60. születésnapját ünneplő sztárparádés dublini koncerten. A mostani héten pedig már egy remek új kislemezt is kiadtak a Florence + The Machine dobosának produceri segédletével.

A Velvet Underground, Patti Smith, a Sonic Youth, a Pixies és a Smashing Pumpkins ihletésében indult fiatalok – a basszusgitáros-énekesnő Aoife Power mellett Andrew Flood dobos és a gitáros-vokalista Niall Burns – Limerickben együtt nőttek fel és egyazon iskolába jártak, majd Dublin érintésével végül Londonban kötöttek ki, és ott először Sleepersként kezdték karrierjüket (hamar rájöttek, hogy volt már Sleeper néven egy elég híres női vezetésű britpop zenekar), aztán Sistersre módosítottak (dream grunge-ként aposztrofált stílusukban 2013-2014 folyamán pár kislemezdallal már sikerült is felhívniuk magukra a figyelmet), de 2016 eleje óta már Whenyoung a nevük (a hangzást feszesebbre vették, és Niall lemondott a társfrontemberi szerepről). 2017-től már Florence dobosának, Christopher Haydennek a produceri támogatásával dolgoznak: a 2016-os Actor kislemezdalukat vele újrarögzítve adták ki újra 2017 decemberében, majd még ugyanabban hónapban előálltak egy karácsonyi Pogues-feldolgozással, most 2018 januárban pedig már meg is jelent egy új saját szerzeményük Pretty Pure címmel.

FRISSÍTÉS: a Pretty Pure videoklipje!

az Actor című előző kislemezdalból a 2016-as első változat és alatta az újravett kislemezverzió 2017 decemberéből:

az Actor kislemez Silverchair című B-oldalas száma:

a See How They Run című első Whenyoung-kislemez és -klip 2016 tavaszáról:

egy összeállítás Sisters nevű elődzenekaruk 2012-2014 közti felvételeiből:

February (2014. október)
Sun Walk (demo, 2012. november)
Clearhead (demo, 2013. május)
Hush Hush (2013. november)

.
a múlt havi feldolgozásuk a Pogues karácsonyi dalából, a Fairytale Of New Yorkból, Gabriel Bruce londoni dalszerző-énekessel:

Aoife a Dark Streets Of London című Pogues-dalt énekli Shane McGowan 60. születésnapi koncertjén, ahol az ünnepelt mellett Bonóval is fotózkodott:

Probably the best Monday of our lives ❤💛💙 📹@siobhanbaileyturnerx

whenyoung (@whenyoungband) által megosztott bejegyzés,

a fellépők esti vacsoráján készült alábbi fotó bal oldalán ülve Aoife is ott van a Primal Scream-énekes Bobby Gillespie, Imelda May, Carl Barât, Nick Cave, a Blondie-dobos Clem Burke és a Sex Pistols-basszista Glen Matlock társaságában:

.
a Whenyoung-tagok városuk elhunyt rocksztárjára, a Cranberries-énekesnő Dolores O’Riordanre emlékeznek Instagram-oldalukon:

Brodka: Wrong Party – a lengyel art-pop énekesnő a brit sztárproducer Dan Carey-vel
jan. 24., 14:05
Royal Blood: Typhoons – az áprilisra bejelentett rock-diszkós album címadó dala
jan. 22., 5:49
Silk City feat. Ellie Goulding: New Love – klip Mark Ronson és Diplo duójának új számához
jan. 22., 3:53
Billie Eilish & Rosalía: Lo Vas A Olvidar – klipduett a spanyol énekesnővel az Eufória tévésorozathoz
jan. 21., 17:59