A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Wire: Nocturnal Koreans – újabb album a brit posztpunk hősőktől

2016. április 18., 8:21

2015 elején gyors egymásutánban állt elő egy-egy új albummal a hetvenes-nyolcvanas évtizedforduló brit posztpunk experimentalista színterének három kulcszenekara, a leedsi Gang Of Four (What Happens Next), a bristoli The Pop Group (Citizen Zombie) és a londoni Wire (Wire). A legjobb kritikákat ez utóbbi kapta, sőt Colin Newman gitáros-énekeshez és zenésztársaihoz még St. Vincent is csatlakozott egy koncert erejéig (a Drill című 1986-os kulcsdalukból egy 17 perces verziót játszottak együtt) – és a címnélküli lemez után alig egy évvel már érkezik is egy újabb Wire-album, mely itt már megjelenés előtt hallható.

A Pink Flag című 1977-es feszes és minimalista art-punk debütálásával azonnal klasszikussá váló – a Cure-ra és az R.E.M.-re, a britpop (Elastica , Menswear stb.) és a posztpunk revival zenekaraira (Franz Ferdinand, Bloc Party stb.) egyaránt nagy hatással lévő – Wire már a hetvenes és nyolcvanas évekbeli aktív periódusaiban is évente adott ki albumot, de amióta az ezredfordulón eredeti felállásban összeállt, csak mostanra gyorsult vissza erre a tempóra (időközben csak egy tagcsere történt, a gitáros Bruce Gilbert helyén már az egy generációval fiatalabb Matthew Simms penget).

A Nocturnal Koreans számai ugyanabból az eresztésből valók, mint a tavalyi címnélküli lemez dalai (a két album egymáshoz való viszonya némiképp hasonlít a nyers 1977-es Pink Flag és a kidolgozottabb, dúsabb textúrájú 1978-as Chairs Missing párosára), és alig 26 perc az egész, amint az az alábbi NPR-lejátszón már végig is hallgatható az április 22-re kiírt megjelenés előtt.

FRISSÍTÉS: az album a YouTube-on!

Nocturnal Koreans
Internal Exile
Dead Weight
Forward Position
Numbered
Still
Pilgrim Trade
Fishes Bones

wire-nocturnal

.
a Wire élőben, a Joust & Jostle című két és fél perces számmal egy tavalyi koncertről:

Szerző:
Címkék:
A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39