A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Yann Tiersen új szerzeményei – kottáskönyv és videoklip +FRISSÍTÉS: albumkiadás + budapesti szólóest a Müpában!

2015. december 20., 17:47

Emlékeztek arra, mikor Beck pár éve kottáskönyv formájában adott ki egy teljes albumnyi új szerzeményt, amit nem tett közzé hangfelvételen saját előadásában? Hasonló kiadvánnyal állt most elő a francia Yann Tiersen is, akit az Amélie csodálatos élete és Good bye, Lenin! filmzenéi mellett rockos turnéiról is jól ismerhetünk, a 2005-ös Sziget-fellépése óta többször is járt Budapesten. Tíz új kompozíciója egyikéhez mutatóba egy videót is forgatott a kis breton szigeten, ahol él.

Az alternatív-avantgárd rock és kortárs klasszikus zene által egyaránt ihletett, 1970-es bretagne-i születésű zeneszerző a zongora, a hegedű, a tangóharmonika és a gitár mellett még tucatnyi hangszeren játszik, sőt ha kell, énekel is, bár lemezein a szerzeményeihez gyakorta vendéghangokat hív – olyanokat, mint a színésznő Natacha Régnier, Jane Birkin, a Cocteau Twinsből ismert Liz Fraser, az amerikai Lisa Germano és Shannon Wright (akivel egy teljes közös albumot is kiadott), a Tindersticks-frontember Stuart Staples, a Divine Comedy-főnök Neil Hannon, Dominic A. vagy a Têtes Raides és a dán Efterklang tagjai. A legutóbbi lemezére, a borítóján címként a végtelen jelét viselő (Infinityként is emlegetett) 2014-es albumra az angol és francia mellett breton, izlandi és feröeri nyelvű számok is kerültek, ám most kiadott legújabb kompozíciói ének nélküli zongoradarabok.

tiersen-porzvid2

Tiersen egy ideje már Franciaország legnyugatibb nyúlványának, Bretagne-nak is a legnyugatibb – még lakott – szigetére, az ezernél is kisebb lélekszámú Ouessant-ra költözött. A címéül a sziget breton nevét kapó 96 oldalas Eusa kottáskönyvben kiadott tíz zongoradarabot Ouessant egy-egy pontja ihlette, olyannyira, hogy a helynevek mellett a földrajzi koordináták is szerepelnek, és a zeneszerző barátnője, Emilie Quinquis fotókat is készített a megzenésített tájakról (sőt egy külön honlapon tíz field recording is meghallgatható az adott helyek – a szél, a víz és az állatok – természetes hangjaival).

A december 18-án megjelent Eusa egyik kompozíciója a szerző előadásában is meghallgatható – íme a minimalizmusában is lenyűgöző Porz Goret, melyet az azonos nevű kis öböl ihletett, és a videót is ott forgatták hozzá:

a Porz Goret kottájának elő oldala, az Eusa borítója és tartalomjegyzéke a tíz kompozíció címével:

tiersen-eusa-porz1
tiersen-eusa
tiersen-eusa-tracks

honlap az Eusa tíz kompozícióját ihlető tíz hely természetes hangjaival:
http://eusasound.bzh

FRISSÍTÉS: 2016 áprilisában Tiersen bejelentette, hogy az Eusa anyagát rendes lemezként, saját előadásában, a londoni Abbey Road stúdióban rögzített felvételen is megjelenteti szeptemberben, az alábbi borítóval! FRISSÍTÉS 2: Yann Tiersen a Café Budapest fesztivál keretében 2016. október 19-re a Müpában is fellép egy szólóesttel!
http://mupa.hu/program/yann-tiersen-2016-10-19_20-00-bbnh

tiersen-eusa-cd1

tiersen-eusa10brandnew

.
Yann Tiersen legutóbbi lemezét, a 2014-es ∞ (Infinity) albumot itt meghallgathatjuk a szerzővel együtt, aki a sziget leghíresebb világítótornyának, a fényével az Atlanti-óceán fölött 130 kilométerre is elérő Créac’h-nak a múzeumrészlegében ülve lejátssza nekünk a dupla vinyl kiadvány teljes anyagát:

„∞” (Infinity) (2:58)
„Slippery Stones” (4:18)
„A Midsummer Evening” (4:13)
„Ar Maen Bihan” (6:53)
„Lights” (3:41)
„Grønjørð” (5:24)
„Steinn” (4:14)
„In Our Minds” (5:12)
„The Crossing” (5:43)
„Meteorites” (6:49)

a Meteorites című szám videója, melyben a legköltőibb nevű francia színésznő, Clémence Poésy (Erőszakik, Harry Potter és a Tűz Serlege, Mr. Morgan utolsó szerelme stb.) szájába adták az Arab Strap egykori frontemberének, Aidan Moffatnak a vaskos skót dumáját:

So here we are under London’s glass and granite arms as they reach for the half moon, me a blur of boldness and booze and the rusty-haired polka-dot breeze of you stands stuck to the street in cool shoes. What could possibly go wrong? What could possibly go right? We could list all the good things and list all the bad things, but if we’re all just vibration what difference does it make? My heart could be a stone, it’s a sponge, it’s a balloon, it’s a lonely rock with a fiery tail, falling in your atmosphere, burning up and breaking down. So let our atoms melt together, let our nuclei converge. I want you now, and your conscience can be clear. My yesterday is dead, the present’s an illusion, and tomorrow’s just a nightmare away. This is our story, our movie. This is our rom-com, and it ends like this.

Without looking up, the girl cautiously takes the boy’s hand. She steers herself then meets his gaze. The boy smiles. The girl surrenders. They kiss.

We pull away to reveal more lovers. In a long winter coat, a woman straddles a man on a wooden bench. Behind a coin-operated lavatory, two boys passionately embrace. Vague silhouttes sigh behind the steamed windows of a parked car. Two figures fumble in a phone box. There’s a couple in every doorway and around every corner.

Snow begins to fall. We drift up into the sky and look down on the boy and the girl as they become tiny specks in a London street. We pull away further and further until London’s gone, England’s gone, Europe’s gone. Now we’re in space, watching the Earth as the sun rises behind it. Satellites orbit by. A billion stars surround us. We flow over the moon. Then we cut to black, and the credits roll.

I want you now, and now is all we can know.

Imagine we wake up tomorrow and nothing’s happened. Think of what we’ll never know. One night of love in a month full of doubt. Take my hand. Take my tongue. Let’s run. Tonight can be a detour, a respite. I’m your busman’s holiday, your much deserved night off. I’m your sensual sejourn. My heart could be a stone, my heart could be a sponge. This is the end. Ten years in the making, a decade of design. This kiss is Hello. This kiss is Goodbye.

.
ráadásként itt egy budapesti Yann Tiersen-interjú a 2009-es Gödör-fellépés idejéből:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39