A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Zagar: Moszkva után vadonatúj klip

2015. június 15., 20:00

A Zagar a nagy nyári kalandtúrák előtt Moszkvában alapozott. Régebben úgy mondták volna, a zenekar egy kulturális delegáció tagjaként érkezett a baráti városba, most valószínűleg az a helyes kifejezés: megmutatták, mit tudnak. A hazatérést egy új videóval ünnepelték. Egy kis interjú.

Már nyilván mindenki tájékozott, de ha mégsem: hogy kerültetek Moszkvába? Meddig maradtatok?

Zságer Balázs: Az ottani Magyar Kultúrintézet és a Sziget meghívására repültünk ki és egy hétvégét töltöttünk az orosz fővárosban.

Bizonyára hallottatok arról, hogy a szocializmusban mindenki utálta a szovjet turnékat, és majdnem mindenki fáradtan, ám megbízható gázsival tért haza. Most majdnem mindenki ott akar játszani: vajon miért? Jó a piac, vagy jó a közönség, esetleg mindkettő?

ZsB: Moszkva már nem az a város, ami annak idején volt, hanem egy multikulturális metropolisz, ahol kábé minden nap világsztárok lépnek fel. Ezzel egy időben olyan új előremutató könnyűzenei produkciók is jönnek Oroszországból mint a Pushkarev, Marseilles, Pompeya. A nyugati piac totál telített, így nem csak a zenekarok, de a zeneipar többi résztvevője, a kiadók, promóterek is már rég kelet felé nézelődnek.

Mi volt ennek a magyar minifesztiválnak a célja? A keleti nyitás a popzene eszközeivel?

ZsB: A magyar kultúra népszerűsítése olyan zenekarokkal és más művészekkel, akik meg tudják szólítani az ott élő fiatalokat is. Rajtunk kívűl fellépett még többek között a Subotage, Manoya és a Mary Popkids is. De voltak képzőművészeti kiállítások és gasztrokulturális megmozdulások is.

Mi volt az első benyomásotok?

ZsB: Nem ez volt az első fellépésünk Ororszországban. Többször játszottunk már Moszkvában olyan klubokban, mint a legendés Ikra vagy a 16Tons, de a szentpétervári Stereoleto fesztiválra is már másodszor hívták meg a zenekart. Az utolsó ilyen fellépésünkön a közönség velünk énekelte a Wings of Love című számunkat, az elég ütős élmény volt.

Láttuk, hogy orosz légikísérő kisasszonyokkal fényképezkedtetek. Miért?

ZsB: Mert tetszett az egyenruhájuk, meg heccből.

Zagar stewardeses

Milyen előítéletekkel mentetek Moszkvába/Mit tudtatok a városról?

 ZsB: Egyáltalán nem voltak előítéleteink, a város pedig rengeteget változott az utóbbi pár év alatt is, összeraktak egy csomó modern épületet. Aki tíz éve járt ott utoljára, most biztosan nehezen ismeri ki magát.

Melyik az a Moszkvával kapcsolatos élmény, amit nem politikusoktól, újságíróktól, történészektől hallottatok?

ZsB: Egy ott élő fotós haverunk, Fekete András mesélte, hogy a legenda szerint hogy került a Moszkva folyó mellé Amerika felfedezésének 1992-es évfordulójára készült szobor. Szóval a lényeg, hogy az USA-nak nem tetszett és nem akarta végül kifizetni a szobrászt, aki készítette, Moszkva viszont átvette a szobrot és kicserélte Columbus fejét Nagy Péter cár fejére. Azóta ott is díszeleg a folyóparton.

Volt idő megnézni a várost? Mi tetszett a legjobban? 

ZsB: Nem túl sok időnk volt városnézésre, de a koncert után benéztünk pár klubba. Pont aznap volt a Brusov nevü állóhajó nyitóbulija, ahol 3 emeleten játszottak DJ-k, zenészek. A fedélzeten például egy nagyon komoly future bass live-actet csíptünk el. Vicces volt még, hogy simán lovagolnak a belvárosban a Prada kirakatok között az emberek. Ja, és a csajok eszméletlenül jók.

Moszkva drága vagy olcsó? 

ZsB: Méregdrága. Persze, vannak olcsó helyek is, de egy nonstop közértben simán bele lehet futni többszázezer forintos konyakokba is.

A Gorkij parkról, ahol a fesztivál volt legutoljára azt tudtuk, hogy egy amerikai krimi, ami még a nyolcvanas években készült. Most milyen?

ZsB: Nekünk nagyon tetszett. Nem tudom, régen milyen volt, de most rendezett, tele van jobbnál jobb kiülős helyekkel, deszkásokkal, strand-röpladásokkal és menő, szórakozni vágyó fiatalokkal, akik annak ellenére is jól érzik magukat, hogy az egész park területén nem lehet alkoholt fogyasztani.

Milyen volt a koncert és milyen a közönség? 

ZsB: Nagyon jól sikerült. A koncert végére a fél Mary Popkids a színpadon ugrált velünk, egész jó kis finálé hangulat alakult ki, ami persze a közönségnek is bejött.

ZAGAR NYÁR:

06.21 MÜPA, Budapest

06.27 Audiovisual set at Budapest Essentials

07.03 Volt Fesztivál, Sopron

07.08 Balaton Sound Live

07.11 Balaton Sound Dj set

07.18 Basm Festival, Bistrita (RO)

07.25 Campus Fesztivál, Debrecen

INDEX: A Saul fia operatőrével készült az új Zagar klip Kovácsy Tibor emlékére

A Zagar neve már nem először merül fel filmes vonatkozásban, gondoljunk csak a Szezon című film közkedvelt betétdalára, az Eastern Sugarra. A legújabb klipjük azonban – melyben a Kama (Mary Popkids) vendégszerepel – rögtön két szálon is kapcsolódik a filmekhez. Egyrészről ugyanis a dal „Az éjszakám a nappalod” című mozi betétdala lesz, másrészt a klip operatőre az az Erdély Mátyás, aki az idei cannes-i filmfesztivál nagydíjas filmje, a Saul fia operatőre volt.

„Erdély Matyi vitathatatlanul az egyik legtehetségesebb magyar operatőr, aki az Artic
Monkeystól a Foals-ig több külföldi klipet is forgatott már, de magyart még soha” – meséli Turán Eszter, a klip gyártásáért felelős Moviebar Productions producere. –„Korábban is dolgoztunk már együtt, de most Miki 357 rendező barátom kért meg, hogy segítsek a klip létrejöttében, így közösen kértük fel Matyit. A ’Saul fiá’-nak cannes-i fogadtatása miatt kicsit át is kellett szerveznünk a klipforgatást.” A Zagar és a Moviebar Productions együttműködése sem mai keletű. „Már a Bossa Astoria klipnél is együtt dolgoztunk” – folytatja Eszter – „Balázzsal eléggé egyezett akkoriban a baráti körünk, talán valami buliban jött az ötlet, hogy csináljunk közösen klipet a Bossa Astoriára.”A dal nagyjából egy hónapja jelent meg, de a közös munka gondolata a Zagar és Kama között már egy éve érlelődött.

“Kamával a tavalyi VOLT fesztiválon, a Random Trippen játszottunk együtt. A koncert után aztán megbeszéltük, hogy jó lenne, ha majd egy ponton összehoznánk egy közös dolgot. Amikor elkezdtem írni ’Az éjszakám a nappalod’ c. film zenéjét, egy házibuli jelenethez készült számnál jutott eszembe, hogy ez jól állna neki. Átküldtem az alapot, amit pár napon belül egy jó kis énekdallammal küldött vissza, aztán ez lett a munkafolyamat. Tulajdonképpen nem is találkoztunk, úgy készült el a Sleepwalking.” – meséli Zságer Balázs. A Zagar nyári fesztiválturnéjának több állomásán is vendégszerepel majd Kama, így többek között a Volt Fesztiválon és a Balaton Soundon is. A videó szomorú aktualitása, hogy a főszereplő Kovácsy Tibor, a Magyar Narancs újságírója és a Tilos Rádió legendás műsorvezetője a napokban hunyt el. A zenekar az ő emlékének tiszteleg a klippel.

Címkék: , ,
Palotai Zsolt lett az év DJ-je
dec. 4., 14:57