A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Zakatoló kapitalizmus és hipnotikus house: megjelent GLORIA bemutatkozó EP-je

2022. május 4., 1:03

LVS címmel adta ki első EP-jét GLORIA. Dányi Krisztina énekes-dalszerző-producer három dalt mutat meg legújabb projektjéből, amelyekben az elektronikus zene kliséi és műfaji elemei keverednek.

A dalaimat a mindennapok inspirálják, a közös életünk a kapitalista realizmusban. Könnyű kapcsolódni ezekhez a témákhoz: mindannyiunkat érintenek, hiszen mind ugyanabban a rendszerben élünk. A különbség pusztán annyi, hogy vannak, akik ennek a rendszernek az előnyeit élvezik, míg mások a hátrányait szenvedik el – de nincsenek határok, a szabályok mindenkire ugyanúgy vonatkoznak” – mesél Krisztina az EP hátteréről.

A LVS-en szereplő három dal közül kettőn egyidőben, nagyjából öt évvel ezelőtt kezdett el dolgozni. A David Bowie inspirálta címadó dal már ekkor elkészült, a THD viszont csak nemrég nyerte el végleges formáját, és az eredeti ötletet végül  teljesen más koncepcióban valósította meg. „Rengetegszer átírtam, és egész egyszerűen nem működött, ezért inkább nem erőltettem. Nemrég viszont elkezdtem egy teljesen új dalt írni helyette, és végül ebből lett a THD. Ennek a nehéz alkotói folyamatnak számomra az volt a tanulsága, hogy ha nem vagyunk hajlandók elengedni valamit, akkor nem tudja a helyét átvenni egy újabb, jobb dolog.”

A harmadik track pedig az LVS új verziója, amely a Melancholy Mix címet kapta, és szinte véletlenül készült el: az EP megjelenéséhez közeledve egyre kevésbé tetszett Krisztinának az eredeti verzió, ezért megpróbálkozott azzal, hogy egy teljesen más hangulatú dalkezdeményben használta fel a szöveget.

A függőség, kételyek, a zavarodottság-érzés a kislemez központi témái. A THD megállíthatatlan, monoton, mindent felfaló hangjai mögött ott cseng a napi rutin egyhangúsága, amit mindannyian ununk, a legtöbben mégis tehetetlenek vagyunk vele szemben. Az LVS két verziója pedig ugyanannak az éremnek két oldala: azt a kettősséget testesítik meg, ahogyan egyszerre vágyunk bensőséges kapcsolatokra, és rettegünk az ezzel járó intimitástól és sebezhetőségtől.

GLORIA Dányi Krisztina énekes-dalszerző-producer legújabb projektje: első megjelenése a PTS című dal volt 2020 decemberében, amelyhez Kostil Luka (Kinopravda) készített deep fake technológiát is alkalmazó, egyedi látványvilágú videóklipet. A kisfilm 2021-ben elnyerte a Magyar Klipszemle legjobb klipnek járó díját, valamint emellett beválogatták a The World Of Music Video című kiállítás művei közé is, amely az UNESCO Világörökség részének számító Völklingen vasművek épületében látogatható 2022 októberének végéig. A kiállításon a klip olyan művészek alkotásai között szerepel, mint Michel Gondry, Spike Jonze, Lil Nas X, vagy Billie Eilish.

GLORIA perszónáját Szombat Éva Capa-díjas fotóssal közösen alkották meg. GLORIA különc karakterét a digitális kapitalizmus is inspirálta: annak hatásai az egyénre és a társadalomra; hogy mindig a munka körül forog az életünk; hogy nincs megállás; hogy a folyamatos technológiai újítások összefonódnak önmagunk jobbá tételének örök kényszerével. Róla sem lehet egyértelműen eldönteni: ember-e, vagy android.

Fotók: Szombat Éva

Egy hónap és itt a VOLT
máj. 20., 11:33