A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Zola Jesus, Marissa Nadler és sokan mások az új Black Sabbath-feldolgozásalbumon

2020. május 2., 13:42

Az orosz-amerikai dark pop díva Zola Jesus a 2017-es Okovi albuma és annak 2018-as Okovi: Additions kiegészítő lemeze óta a Chromatics-vezér Johnny Jewellel (Wiseblood remix-EP), az Earth/Sunn O)))-producer Randall Dunn-nal (A True Home) és a svéd iamamiwhoami-énekesnő ionnalee-vel kollaborált (Matters), most 2020 májusában pedig élete első koncertlemezén is és egy Black Sabbath-tribute albumon is hallhatjuk – ez utóbbin a brooklyni Sacred Bones kiadó olyan további művészeivel, mint a mostanában amúgy is főleg feldolgozásokban utazó Marissa Nadler, a Soft Moon, a Moon Duo vagy David Lynch zenei jobbkeze, Dean Hurley.

A legendás brit heavy metal alapzenekar első nagylemezének idei ötvenéves jubileumára összeállított What Is This That Stands Before Me? című feldolgozásalbumon szerepel még a New York-i Uniform noise-rock duó és a louisianai Thou sludge metal zenekar is, sőt a fenti amerikai előadók mellett a hajdani JJ72 ír indie rock együttesből való kiválása után az experimentalista folk felé orientálódott Hilary Woods dalszerző-énekesnő és az idén már Budapesten is fellépett belorusz Molchat Doma szintis cold wave trió is képviselteti magát.

Íme az 1970-es első Black Sabbath nagylemez Black Sabbath című első dalának első sora nyomán elnevezett tribute album, melyen a feldolgozásokat szinte sosem játszó zongorista-énekesnő Zola Jesus a Changes című 1972-es klasszikusnak az átiratával szerepel:

.
A bostoni indie folk/dream pop gitáros-énekeső Marissa Nadler másik tegnapi Bandcamp-megjelenésén, a Covers 3 című EP-n – a szöveg nélküli friss záródal kivételével – szintén feldolgozások hallhatók: a Metallica-féle Nothing Else Matter, a King Crimsontól a Moonchild, Bob Dylantől az I Was Young When I Left Home, a néhai Big Star-frontember Alex Chiltontól az All We Ever Got From Them Was Pain és a már szintén elhunyt Townes Van Zandttól a My Proud Mountains.

Marissának már az előző kiadványa is egy feldolgozás-kislemez volt, Stephen Brodsky (Cave In, Mutoid Man) társaságában tavaly év végén egy Phil Collins- és egy Extreme-slágerrel. . .

. . .sőt a Melissa Nadler/Stephen Brodsky-párosnak már egy éve megjelent Droneflower albumán is szerepelt két átirat, az Estranged a Guns N’ Rosestól és az In Spite Of Me a hajdani Morphine-tól:

.
Zola Jesus másik tegnapi Bandcamp-megjelenése – karrierje első koncertalbuma, melyet a hollandiai Tilburgban rendezett Roadburn fesztiválon rögzítettek 2018 áprilisában:

a legutóbbi Zola Jesus-kiadvány 2018 őszén a Wiseblood EP volt a Chromatics-producertag Johnny Jewel remixeivel:

.
egy 2012-es budapesti Zola Jesus-interjú magyar nyelven itt olvasható

The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03