A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ellentmondásos dolgok tökéletes egységben – Sarah Jensen & Maynard James Keenan

Molnár Barnabás
2020. február 2., 17:50

Az elmúlt két évben új lemezzel jelentkezett az A Perfect Circle és a Tool is, most pedig a Konkrét Könyvek kiadta a két zenekart (illetve a Pusciferrel együtt hármat) egybefogó, földönkívüli frontember, Maynard James Keenan életrajzát Ellentmondásos dolgok tökéletes egységben címmel – ismét közösségi finanszírozásból.

Mindig hatalmasra nő a feszültség, amikor egy legendás, tetszhalott zenekar hosszú évek után bejelenti, hogy új lemezt vesz fel. Indokolatlanul magasra tevődik a léc, iszonyú könnyen lepottyan. A Tool végigkövette a tinédzser éveimet, mint egy árnyék; nekem is, mint sokaknak, szerves részéve vált ez az elsöprő erejű, ólomléptű zene. 13 év telt el a 10,000 Days megjelenése óta, tehát majdnem fél életemben egy új Tool-albumra vártam, és egy kicsit sem kellett csalódnom bennük. Nem csoda, hogy a könyv megjelenése pluszban felkorbácsolta a bennem élő rajongót. A kiadó egyik tulajdonosának, Dudich Ákosnak hála, szinte nyomdamelegen került a kezembe az impozáns kivitelezésű, baromi jó tapintású, vaskos kötet, és azonnal rávetettem magam.

Aki még nem szerezte be a művet, ne „Tool-könyvet” várjon, hiszen itt abszolút a sámánisztikus és rejtélyes énekes van a középpontban. Természetesen stabil háttérként végigköveti a könyvet a zene, megismerkedünk a korai érával, a Children of the Anachronistic Dynasty-ben és a Tex.A.N.S.-ban töltött napokkal, a Tool indulásával, a Puscifer és az A Perfect Circle kanyarjaival.

Viszont az Ellentmondásos dolgok tökéletes egységben a szó szoros értelmében nem is egy tradicionális életrajz. Ugyan rengeteget megtudunk Maynard neveltetéséről, a zenei karrier előtti, önkereső napokról, a borkészítéssel való kapcsolatáról, családfájáról és filozófiájáról, mégis végig fenntartja eddigi kifürkészhetetlenségét. Nem utolsó sorban azért is, mert az időnként felbukkanó anekdotákkal, moralizáló eszmefuttatásokkal és a figyelemre méltó fénykép-archívummal megtűzdelt kötetet a frontember évtizedes jó barátja, Sarah Jensen írta, aki tulajdonképpen egy hömpölygő, szépirodalmi igényű, helyenként kissé túlírt regény formájában mutatja be Jim, a későbbi Maynard saját El Caminóját.

Alex Grey, a Tool elős számű vizuális guruja (akinek alkotásaival többek közt a Lateralus, a 10,000 Days és a Fear Inoculum borítóján vagy a Vicarious videójában találkozhatunk), inspiráló előszavában punk lelki vezetőként, heyokaként utal Maynardra. A heyoka az amerikai őslakosok kultúrájában kiemelt szerep. Egy olyan gyógyító és huncutkodó embertípus, aki minden szavával és tettével szembehelyezkedik az őt körbevevő normákkal, és szent udvari bolondként formálja át azt. Egy ilyen lelki vezető ajándéka ez a könyv az Utat keresőknek.

Az Ellentmondásos dolgok tökéletes egységben nem egy zajos rock-sztori. Nem is száraz tanmese. Élő, lélegző, eleven szöveg. Indián bölcsességekkel teli, méltóságteljes utazás egy folyamatosan fejlódő elme hihetetlenül inspiráló mélyére, harmadik típusú találkozás egy homo ludensszel. Nem változtat meg, de mégis arra fog inspirálni, illetve eszköze lehet annak, hogy újragondold, hogyan vélekedtél és vélekedsz saját életedről.

Még egy fontos mondat:

„Nem akartam egy kirakatba állított kiskedvenccé válni. Muszáj volt megálljt parancsolnom az ölembe pottyant lehetőség csábításainak, és ki kellett találnom, miképp dolgozom majd fel mindezt érzelmileg. Mit fog ez a rengeteg felém irányuló figyelem kiváltani belőlem? Milyen hatással lesz a testemre? Az érzelmi, a spirituális, a mentális és a fizikai testemre. Voltak céljaim, de a híressé válás egyáltalán nem szerepelt köztük.”