A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

David Gilmourt meglepte, hogy Paul McCartney rábólintott Peter Jackson Beatles-dokumentumfilmjére

Wágner Gábor
2024. május 4., 11:43

Kilenc év szünet után érkezik David Gilmour új nagylemeze Luck and Strange címmel, ez lesz a zenész ötödik szólóalbuma. Ennek kapcsán adott interjút az Uncut magazinnak, amiben a Get Back című dokumentumfilmről is beszélt.

Mint ahogy azt az Uncut magazin papír alapú kiadásában adott interjúban elmesélte, David Gilmour előszeretettel néz dokumentumfilmeket, melyek a 60-as és 70-es évek zenekarairól szólnak. Megnézte így Peter Jackson 2021-es dokumentumfilmjét (Get Back) is, amit kimondottan kemény néznivalónak titulált. Nagyon jó kordokumentum, de nehéz néznivaló. Ezzel a film őszinteségére utal, ami kendőzetlenül mutatja be a zenészek egymás közti viszonyait, és nemcsak az ihletett pillanatokat láthatjuk, hanem azokat is, melyek nem biztos, hogy jó fényt vetnek a szereplőkre. David Gilmour például csodálkozik, hogy Paul McCartney engedélyt adott a filmre, mert az őt egy zenekar felett uralkodó kiskirályként mutatja azon túl, hogy zseniális dalszerzőségét is kiemeli. A Get Back egyébként 60 órányi, 1966 és 1970 közé eső korabeli felvételből lett összevágva-szerkesztve, és szerintünk is nagyon jó film, és pont a kendőzetlen őszintesége miatt kiemelkedő.

David Gilmour a közelmúltban jelentette be, hogy kilenc év kihagyás után idén új szólóalbumot ad ki, ez lesz az örödik a sorban. A Luck and Strange című nagylemez szeptember 6-án jelenik meg. Az új album igazi családi munka lesz: a dalszövegek nagy részét Gilmour író felesége, Polly Samson írta, és a gitárosnak lesz egy közös dala a lányával is, Romany Gilmourral (Between Two Points című szám), aki egyébként vokálozik is a lemez több dalában, testvérével, Gabriellel együtt. Több közreműködő is lesz a lemezen, köztük billentyűs hangszereken Brian Eno testvére, Roger Eno is. De nemcsak az ő játékát hallhatjuk majd a szintiken, hanem a 2008-ban elhunyt, egykori Pink Floyd-zenész, Richard Wright-ét is, ugyanis ő Gilmourral még 2007-ben sokat jammelt együtt, aki pedig felvette ezeket a közös örömzenéléseket. Jó pár, innen kivágott részlet került bele a lemez zenei anyagába is, ami egy szép gesztus Gilmour részéről. Április 25-én már meg is jelent az új album első kislemezdala, a The Piper’s Call, ami egy csendes, lírai dalnak indul, hogy aztán a végére elszállt és hangos rock legyen belőle.