A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A tökéletes heroin-retikül nyomában

2016. március 22., 13:40

A droghasználat az HBO rock’n’roll sorozatának egyik mozgatórugója, melynek bemutatásakor a készítők természetesen a legapróbb részletekre is ügyeltek. A széria rezidens heroinfogyasztó zenészét Mick Jagger fia alakítja, akiről fecskendősládikája a szakirodalom szerint is sokat elárul.

james-jagger-vinyl-2

Egy heroinfüggő drogládikájába tekintve ízelítőt kapunk a tulajdonos személyiségéből – közhelyből gyúrt tézis, melyet az HBO-n futó, a zeneipari sorozat, a Bakelit készítői is szem előtt tartottak. A hetvenes évek New York-jában forgó széria egyik nélkülözhetetlen karaktere a Rolling Stones frontemberének fia, James Jagger által megformált felfutó, az anarchia és hedonizmus közti résbe szorult punk-hős, aki természetesen annak rendje s módja szerint szabályos időközönként tűt döf a vénáiba.

De miként is fest, miket tartalmazhat ideális esetben a filmben feltűnő, apró drogládikó? 2014-ben professzionális és önjelölt elemzők tömkelege igyekezett megfejteni a Seattle-i rendőrség által Kurt Cobain heroin-készletéről készített fényképeket, kiolvasva belőle mindent, az általa használt anyag minőségétől kezdve a rocksztár utolsó napjait meghatározó kedélyállapotáig. Amennyi bizonyos, hogy Cobain az ír költő-dalénekes Thomas Moore arcképével díszített, kiszuperált szivarosdobozában a káosz uralkodott: lángfoltos evőkanál, szebb napokat is látott fültisztító pálcikák, egy koszos BIC öngyújtó és persze az elmaradhatatlan fecskendők, mind egymás hegyén-hátán.

Úgy szól a fáma, s persze néhány, a Heroin Is My Heroin-hoz hasonló rejtett internetes forrás, miszerint egy pedáns heroinista gondosan ügyel nem csupán a felszerelése tisztaságára, hanem annak szeparált elrendezésére is. A modernkori kábítószertörténet során nem nehéz példákat találni művileg megkomponált retikülökre, ám a XIX. század vége óta felbukkant, puritán megoldások közt is akad néhány igen esztétikus alkotás.

Címkék: , ,