A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Az év egyik legjobb híre: a The Cult új lemezét a Budapest Parkban is bemutatja!

2023. március 29., 12:22

A The Cult legutóbb 2017-ben járt Magyarországon a VOLT Fesztiválon, így érett már az ismétlés a kultikus brit zenekarból, akik 40 év után is képesek folyamatosan újat alkotni, és olyan erős albumokkal tovább építeni a legendáriumot, mint a tavaly megjelent Under The Midnight Sun. A hazai közönség így már élőben is megízlelheti az új albumot a The Cult lemezbemutató koncertjén június 27-én, a Budapest Parkban.

Ian Astbury. Fotó: Laura Ritzko

A legendás brit zenekar 1983-ban alakult Bradfordban és noha az elmúlt négy évtized alatt számos tagcsere és több szünet is történt, Ian Astbury és Billy Duffy zseniális dalszerzői vénája és a köztük lévő zenei parázsnak köszönhetően a The Cult a mai napig képes rengeteg embert tűzbe hozni zenéjével. Erre legjobb bizonyíték a tavaly megjelent új albumuk: az Under The Midnight Sun ugyanis ismét megmutatta, hogy a kultikus zenekar még ennyi idő után is tud újat mutatni. A markáns, érzelmes anyagon a hard rock hangzás dominál, és persze a zenekar gyökereit jelentő goth rockos felhangok. Nem véletlen: a lemez producere Tom Dalgety volt, aki korábban a Killing Joke vagy éppen a The Damned hangzásáért is felelt, az új album felvételein pedig gitáron és billentyűn is játszott.

Az új album harmadik számának, a Vendetta X-nek a klipje, amit épp egy órája tett közzé a zenekar:

A zenekar 1984-ben jelentette meg első lemezét, a goth rock hangzású Dreamtime-ot, amelyet a már nagyobb sikert hozó Love követett – rajta olyan örök slágerekkel, mint a She Sells Sanctuary vagy a Rain –, majd az 1987-es Electric hozta meg nekik a nagy áttörést. Az album bekerült az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyv listájára is, a korábbi goth rock hangzás helyett pedig már a hard rock dominált.

Billy Duffy

A The Cult ezután tette át székhelyét Los Angelesbe, és már itt jegyezték legsikeresebb, Sonic Temple című albumukat is. Olyan zenekarokkal turnéztak, mint az Aerosmith vagy a Metallica – 1993-ban ez utóbbi előzenekaraként játszottak először Magyarországon is az MTK Stadionban –, bejárták szinte az egész világot és sorra érkeztek az új albumok is: Ceremony, 1991; The Cult, 1994; Beyond Good and Evil, 2001; Born into This, 2007; Choice of Weapon, 2012; Hidden City, 2016.

És noha a zenekar az évtizedek során kétszer is tartott szünetet, Astburyt és Duffyt valami mégis mindig összehozta. Sőt, a régi számok újrajátszása helyett az alkotóvágy sem csitult, és bár nem lehet őket azzal vádolni, hogy elkényeztetnek bennünket a gyakori lemezmegjelenéssel – a 2006-os újjáalakulásuk óta stabilan 5-6 évente adnak ki új lemezt –, minden munkájuk megfontolt és mesterire csiszolt. Csakúgy, mint a legutóbbi Under The Midnight Sun, amelynek égisze alatt mi is összegyűlhetünk június 27-én, a Budapest Parkban.

THE CULT Facebook-esemény