A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Bakelit megfejtés No.1: minden, amit tudni akartál az első rész titokzatos gitárjáról

2016. február 22., 8:49

Az HBO új sorozatára különösen igaz: az ördög a részletekben rejlik. A Bakelit tömve van olyan finom utalásokkal, mint Bo Diddley, a széria első részében születésnapi ajándék formájában felbukkanó, ikonikus elektromos gitárja. Ma este az HBO-n újabb rész, újabb rejtélyekkel.

Bo Diddley 2

A modern zenetörténelem során rengeteg variáció született az elektromos gitár értelmezésére, ezek közül azonban csak kevés olyannyira felismerhető hangszer van, mint Bo Diddley szivarosdoboz ihletésű szörnyetege. A Martin Scorsese és Mick Jagger együttműködéséből született, a hetvenes évek New York-jának elvetemült zeneiparába rántó Bakelit első epizódjában, a Bobby Cannavale által megformált kiadóvezér születésnapi ajándékaként felbukkanó hangszer története egybeforrt az eredeti tulajdonosával kapcsolatos urbánus legendákkal.

cigar_box_guitar_article_image

Az ötvenes években befutó blueslegenda már korai éveiben olyan hangszert szeretett volna, amely kiemeli őt a Fender és Gibson márkák hangszerformái uralta amerikai mezőnyből. Diddleyt végül a lehető legegyszerűbb, legautentikusabb egyben legolcsóbb megoldás, a delta-vidékről elterjedt szivarosdobozból átalakított testtel rendelkező, háztáji elektromos gitárok formulája ihlette meg. Az általa megálmodott prototípust végül 1958-ban, a Gretsch amerikai üzemében készítették el, a korabeli rádiós producernek Dick Clarknek hála pedig az új gitártípus hivatalosan is a ‘cigar box shape’ jelzőt kapta. A Gretsch saját, FilterTron típusú hangszedőivel és tremolo-rendszerével szerelt prototípust végül még több a zenész készített példány követte, melyek végül rendre a szériagyártással értek révbe. A Bo Diddley modell a mai napig elérhető a cég kínálatában, potom 900 ezer forintos áron. A Bakelit második része, benne még több zeneipari relikviával, február 22-én debütál az HBO műsorán.